Sociaal overleg: N-VA zet fouten uit het verleden recht

Door N-VA op 11 maart 2015, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering, Sociaal overleg, Pensioenen, Vooruitgang

De federale regering heeft op aandringen van de N-VA het sociaal akkoord van de vakbonden en de werkgevers (Groep van Tien) over de activering van bruggepensioneerden en oudere werklozen flink aangepast. Het algemene principe is dat iedereen tot 65 jaar beschikbaar moet blijven voor de arbeidsmarkt, met uitzondering van wie in het verleden een vrijstelling kreeg als bruggepensioneerde of oudere werkloze.

Het regeerakkoord voorzag dat de activering tot 65 jaar zou ingaan vanaf 2015. Op advies van de sociale partners legt de regering nu een tijdpad vast om daar tegen het einde van de legislatuur (in 2019) voor te zorgen.

Bovendien raakt de regering niet aan verworven rechten: de huidige bruggepensioneerden en oudere werklozen zijn vrijgesteld van beschikbaarheid. Er komen ook overgangsbepalingen voor werknemers met een lange loopbaan (van 42 jaar), een zwaar beroep of voor wie getroffen wordt door collectief ontslag of herstructurering.

Aangepaste beschikbaarheid

We realiseren een breuk met het verleden. Er is geen sprake meer van ‘passieve’ beschikbaarheid zoals voorheen, waardoor van oudere werklozen en bruggepensioneerden niet werd verwacht dat ze nog aan het werk zouden gaan.

Voor wie nú werkloos of bruggepensioneerd wordt, geldt dus een duidelijke afspraak: de overheid helpt u bij uw zoektocht naar een nieuwe job, en in ruil verwachten we actief zoekgedrag en beschikbaarheid voor een andere job.

Het gaat daarbij weliswaar om een ‘aangepaste’ beschikbaarheid: aangepast aan de leeftijd en aangepast aan de competenties en mogelijkheden die men op die leeftijd heeft. Het is voor het eerst dat een regering een akkoord maakt dat daar expliciet van uitgaat.

De essentie: meer mensen langer aan het werk

De regering legt het akkoord van de Groep van Tien dus niet gewoon naast zich neer. Maar ze heeft wél beslist om dat sociaal akkoord niet klakkeloos uit te voeren, en ook dat is een primeur. Dat werkgevers en werknemers onder elkaar een akkoord bedisselen en de factuur doorschuiven naar de overheid en dus de belastingbetaler is voor de N-VA immers niet aanvaardbaar.

De sociale partners respecteren is niet hetzelfde als hen slaafs volgen. Daarom heeft de regering het sociaal akkoord in overeenstemming gebracht met de doelstellingen van het regeerakkoord. Want de essentie van het regeerakkoord is net dat we dringend meer mensen langer aan het werk moeten houden én voor meer jobs moeten zorgen. Voor jongeren én voor ouderen. Doen we dat niet, dan stevenen we samen af op het failliet van ons welvaartsmodel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is