U bent hier
Sociale dumping maakt bouwsector kapot

Het gaat niet goed met de bouwsector in ons land. De afgelopen tweeënhalf jaar gingen maar liefst 12400 jobs verloren en volgens de meest recente schattingen zouden daar nog 6000 jobs bijkomen tegen het einde van dit jaar. Als deze trend aanhoudt, zullen 40000 banen verdwenen zijn aan het einde van deze regeerperiode in 2019. Actie is dus nodig. De bouw vormt immers een belangrijke sector voor onze economie: de hele sector creëert 5,7% van de toegevoegde waarde in dit land en zorgt nog altijd voor heel wat werkgelegenheid.
De concurrentie uit het buitenland laat zich steeds meer voelen. Dankzij het vrij verkeer van diensten en werknemers kunnen buitenlandse arbeidskrachten ingeschakeld worden op de Belgische markt. Zij kunnen bijvoorbeeld een personeelstekort opvangen of voor bijkomende expertise zorgen. Dat is een goede zaak.
Een veel minder goede zaak is het wanneer het vrije verkeer misbruikt wordt om oneerlijke concurrentie te organiseren. Dit gebeurt onder meer via het systeem van detacheringen. In dit systeem kunnen buitenlandse bedrijven werknemers tijdelijk in ons land tewerkstellen. Daarbij moeten zij de Belgische arbeids- en loonvoorwaarden naleven. Dit wordt ook wel het ‘werklandprincipe’ genoemd. Het werklandprincipe geldt echter niet op het vlak van sociale zekerheid. De gedetacheerde werknemer blijft namelijk onderworpen aan het sociale zekerheidssysteem van zijn land van herkomst en is daarom vaak goedkoper dan zijn Belgische tegenhanger.
N-VA-Kamerlid Wouter Raskin voelde staatssecretaris Bart Tommelein deze week aan de tand over zijn aanpak van sociale dumping. “Extra controles zullen het probleem van oneerlijke concurrentie niet uit de wereld helpen. Veel kortlopende detacheringen verlopen immers volgens de wettelijke normen. Het echte knelpunt ligt bij de Europese regelgeving waarin een aantal systeemfouten zitten die misbruik mogelijk maken”, merkt Raskin op.
Europese oplossingen dringen zich op. Staatssecretaris Tommelein kent de problematiek en heeft de voorbije weken al overlegd met Europees Commissaris Marianne Thyssen en zijn collega uit de Luxemburg. Ook met andere buurlanden staan nog gesprekken gepland. Raskin: “Dat overleg moet nu natuurlijk nog concrete acties en resultaten opleveren. We moeten naar een situatie gaan waarbij werknemers gedetacheerd worden omwille van hun kennis en kunde, niet omdat zij toevallig goedkoper zijn.”
Toch benadrukt Raskin dat we Europa niet mogen gebruiken als een excuus om niet voor onze eigen deur te vegen. “Een aantal zaken kunnen we zelf aanpakken. Denk maar aan de versnippering van de inspectiediensten en het versterken van ons concurrentievermogen. Al moeten we er steeds voor waken dat we geen heksenjacht organiseren en dat bonafide bedrijven niet gestraft worden wanneer zij een vergissing begaan”, aldus het Kamerlid.