U bent hier
Kamer vraagt de regering Palestijnse staat te erkennen

Het federaal parlement heeft de resolutie goedgekeurd die de Palestijnse staat erkent en deze erkenning loskoppelt van de goodwill van een van de betrokken partijen. “Een belangrijke en ongeziene stap”, zegt N-VA-Kamerlid Peter De Roover, een van de voortrekkers ervan. “Deze resolutie vermijdt zowel nietszeggende wolligheid als spierballengerol voor de galerij. Hopelijk zorgt ze voor een sneeuwbaleffect en draagt ze bij tot langdurige vrede in het Midden-Oosten.”
Belangrijk is dat de resolutie de verantwoordelijkheid aan Israëlische en aan Palestijnse kant onderstreept. En dat ze aansluit bij een ruimere Europese context. Een gelijkluidend signaal is voor De Roover immers veel doeltreffender. “Wij hebben meer oog voor werkbaarheid dan voor symboliek. Terwijl de oppositie blijft hangen bij de ‘wat’-vraag, durven de meerderheidspartijen de veel moeilijkere ‘hoe’-vraag aansnijden.”
De Roover verwijt de oppositie dat ze de kans voorbij liet gaan om Kamerbreed een duidelijke stap vooruit te zetten. “Ze misbruikt het thema om met opgeheven vingertje het Grote Morele Gelijk te proclameren voor binnenlands gewin.”
Europa als voortrekker
Het kader van de EU was voor de N-VA zeer belangrijk. Het verleden toont immers aan dat gezamenlijk genomen Europese beslissingen worden gevolgd door andere landen zoals de VS. Voorbeeld is Palestina als waarnemend lid van de VN. “Hier waren wij als Europese Unie voortrekkers. Die weg wilden we verder zetten”, aldus nog De Roover. Het is aan de regering om deze resolutie op het diplomatiek meest nuttige en opportune moment uit te voeren.
Extremisten niet in de kaart spelen
De erkenning van de Palestijnse staat is al jaren een heikel en gevoelig thema. Het speelveld is vol wantrouwen en ongelijk: Israël is erkend, Palestina niet. “Empathie en voorzichtigheid zijn hier noodzakelijk. We moeten oppassen dat we het vredesproces stimuleren en niet blokkeren door onbeheerst optreden. De resolutie moest omzichtig worden geformuleerd om extremisten aan beide kanten niet in de kaart te spelen. “We zijn in dat opzet geslaagd”, besluit De Roover.