Maatregel Di Rupo heeft perverse effecten: N-VA vraagt oplossing

Door Peter De Roover op 28 januari 2015, over deze onderwerpen: Ambtenaren, Pensioenen, Uitkeringen, Werken, Ziekte
Maatregel Di Rupo heeft perverse effecten: N-VA vraagt oplossing

Wie vandaag halftijds als ambtenaar werkt en halftijds als werknemer, valt terug op een halve uitkering bij langdurige ziekte. “Dat is het gevolg van een maatregel van de regering-Di Rupo. Honderden mensen zagen zo hun uitkering gehalveerd”, zegt N-VA-Kamerlid Peter De Roover, die de bevoegde minister over het probleem bevroeg.

Voordien mochten ambtenaren, anders dan zelfstandigen en werknemers, wel een ziektepensioen en een andere vervangingsuitkering cumuleren. Voor sommigen onder hen had de maatregel van Di Rupo alvast kwalijke gevolgen: ze kregen een brief van de Pensioendienst voor de Overheidssector (PDOS) dat de sinds 1 januari 2014 ten onrechte uitgekeerde pensioenbedragen zouden worden teruggevorderd. Op vraag van De Roover bevestigde minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine dat hij die onbedoelde gevolgen van de cumulatiebepaling wil rechtzetten en ook de terugvorderingen ongedaan zal maken.

Geharmoniseerd statuut
“Op termijn moeten we naar een geharmoniseerd statuut voor werknemers en ambtenaren”, verklaart De Roover. “Maar haastwerk is daarbij geen goed idee. Voorkomen blijft beter dan genezen en politici zouden moeten leren beseffen dat je beter geen wet maakt dan een slechte wet. Alle goede bedoelingen van de cumulatiebepaling ten spijt, zorgde die immers voor zeer perverse effecten. Zo verkeerden honderden betrokkenen een hele periode in onzekerheid. De getroffen personen krijgen nu gelukkig de verzekering dat ze de met terugwerkende kracht teruggevorderde uitkeringen zullen kunnen recupereren en dat het probleem voor de toekomst via wetgevend werk wordt opgelost.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is