U bent hier
Vakbonden laten patiënten UZ Gent in de kou staan

Op de tweede provinciale actiedag van de vakbonden tegen het herstelbeleid van onze nieuwe, nochtans democratisch verkozen en samengestelde regeringen, heeft het UZ Gent een aantal geplande maar niet dringende operaties en behandelingen met chemotherapie moeten uitstellen. N-VA-Kamerlid Peter Dedecker veroordeelt die praktijken fel: “Patiënten werden botweg in de steek gelaten omwille van de syndicale acties. Daarmee laten vakbonden zich van hun meest asociale en kille kant zien. Staken is een recht, maar dat doe je niet ten koste van de zieken.”
Bij het UZ Gent hadden de vakbonden vooraf een akkoord met de directie gesloten. In een brief aan het voltallige personeel liet die weten dat het ziekenhuis ook op maandag 1 december, de bewuste actiedag, op zondagdienst zou draaien. “De personeelsleden die werkwillig zijn en niet over een toegangskaart beschikken, mogen uiteraard naar het UZ Gent komen om te werken. Evenwel wordt ernstige hinder verwacht in de nabije omgeving van het ziekenhuis”, stond erin te lezen. “Een boodschap die niet meteen aanmoedigt om te komen werken”, aldus Dedecker. Veel personeelsleden namen noodgedwongen vakantie en verloren zo in zekere zin een verlofdag.
Patiënt is de dupe
De dupe van dit alles zijn helaas vele patiënten. Zo ook kankerpatiënten die op regelmatige basis chemotherapie moeten krijgen. Van een aantal voor wie dat medisch mogelijk was, werden de afspraken verplaatst, omdat de behandeling niet gegarandeerd kon worden. “Nu moet je weten dat chemotherapie een zeer zware behandeling is, waar je enige tijd zwaar ziek van bent, om dan gedurende een tijdje op krachten te kunnen komen. Dat vereist ook een zware emotionele voorbereiding en heeft een ernstige weerslag. Syndicale acties die dat verstoren, zijn dan ook allesbehalve sociaal”, vindt Dedecker.
“Protest tegen democratisch genomen regeringsmaatregelen moet kunnen, maar niet ten koste van patiënten, laat staan kankerpatiënten. De vakbonden tonen hier hun ware gelaat”, besluit Dedecker, die een oproep lanceert om de volgende stakingsacties op een meer humane wijze te organiseren.