Uber in Vlaanderen? Evaluatie taxiwetgeving dringt zich op!

Door Annick De Ridder op 19 november 2014, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbaar vervoer
Uber in Vlaanderen? Evaluatie taxiwetgeving dringt zich op!

Volgens Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA) dringt een evaluatie van de taxiwetgeving zich op. Een promoactie van Brussels Airlines zorgt dezer dagen immers voor commotie: de luchtvaartmaatschappij voegt bij haar kerstcadeaubonnen ook vouchers van de omstreden taxidienst Uber. Die internetonderneming verbindt via een mobiele applicatie klanten met officiële taxichauffeurs, maar ook met privéchauffeurs. In februari van dit jaar ging Uber in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van start. Maar in april al werden de activiteiten van het bedrijf door een rechter verboden. Na protest van de taxisector verzekert Brussels Airlines nu dat de Uber-vouchers niet geldig zullen zijn in België.

“Eerst en vooral wil ik beklemtonen dat iedereen de wetgeving moet naleven”, zegt Annick De Ridder. “Indien de app van Uber wordt misbruikt om zwartwerk of valse concurrentie te organiseren, kunnen we dat uiteraard niet tolereren.”

Maar De Ridder is ook niet blind voor de voordelen van het systeem. Organisatiebureau Accenture onderzocht in Nederland de tevredenheid van gebruikers en bestuurders van Uber. Meer dan tachtig procent laat zich uitermate positief uit, zowel over de kostprijs als de reistijd, de gebruiksvriendelijkheid en de veiligheid van het platform. “Dat is een evolutie die we niet zomaar kunnen negeren.”

Modern openbaar vervoer
“De reguliere taxisector is weinig innovatief gebleken in zijn werking”, constateert De Ridder. “Een dienst als Uber is dat wel en past dan ook gedeeltelijk binnen de meer moderne manieren van openbaar vervoer, zoals autodelen en deelfietsen.” Binnen de huidige wettelijke context mogen die diensten evenwel slechts worden aangeboden door vergunde exploitanten, verduidelijkt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Tegelijk merkt hij op dat Uber eigenlijk een moderne vorm van taxicentrale is en dat ook de taxisector die evolutie op de voet volgt en dat interessant concept in het buitenland zelfs al geïmplementeerd heeft. Zo hebben drie Europese taxibedrijven ondertussen hun eigen app ‘eCab’ gelanceerd. En in Duitsland stelde Uber zijn platform ook al ter beschikking aan de reguliere taxisector.

“We moeten nu onderzoeken hoe we het decreet over de organisatie van het personenvervoer over de weg en de naleving van sociale bescherming kunnen verzoenen met zulke innovatieve concepten”, vindt De Ridder. “Er is duidelijk ruimte voor verbetering in de wetgeving”, luidt haar besluit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is