“Plots mocht ik niet meer lachen”: het levensverhaal van Darya Safai

Door N-VA op 10 oktober 2018, over deze onderwerpen: Gelijke kansen, Levensbeschouwelijke tekenen
Darya Safai met boek “Plots mocht ik niet meer lachen”

Beeldt u zich in dat u van de ene dag op de andere niet meer mag lachen. Ook muziek luisteren is er niet meer bij. Het overkwam onze partijgenote Darya Safai in haar geboorteland Iran. De islamitische revolutie van 1979 gooide haar leven en dat van miljoenen Iraniërs helemaal overhoop. Later, als studente tandheelkunde, nam Darya Safai deel aan studentenprotesten tegen het regime van ayatollah Khomeini. Ze belandde in de gevangenis. Toen ze op borgtocht werd vrijgelaten, vluchtte ze met haar man via Turkije naar België.

Vlaamse identiteit

In haar boek Plots mocht ik niet meer lachen – hoe de islam vrouwen onderdrukt vertelt Darya Safai haar hallucinante levensverhaal. “Met mijn levensverhaal wil ik aandacht vragen voor vrouwen- en mensenrechten”, zegt Darya Safai, die al het wereldnieuws haalde met haar actiegroep die strijdt tegen het stadionverbod voor Iraanse vrouwen. Ook in eigen land zet ze zich in voor vrouwenrechten. “Ik geloof dat de Vlaamse identiteit op veel van onze uitdagingen een antwoord kan bieden. We moeten onze gemeenschappelijke punten in de verf zetten, zoals taal, cultuur, onze waarden en normen”, besluit Darya Safai.

Boekvoorstelling in de Kamer

Darya Safai stelde haar boek woensdag officieel voor in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ze deed dat in de aanwezigheid van tal van partijkopstukken. Staatssecretarissen Theo Francken en Zuhal Demir, Kamervoorzitter Siegfried Bracken en Wim De Bock van uitgeverij Borgerhoff & Lamberight leidden de boekvoorstelling in met toespraken.

Herbeleef hieronder de boekvoorstelling van Plots mocht ik niet meer lachen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is