Plenaire vraag aan Kris Peeters

Door Wouter Raskin op 1 oktober 2018

In een opiniestuk in de krant De Standaard plaatsen vijftien economen vraagtekens bij de beslissing van deze regering om de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen te versterken. Zij doen dit op basis van een Zweedse studie die aantoont dat werklozen sneller aan de slag gaan als de uitkering in het begin van de werkloosheid lager is.

Prikkels helpen dus. Een uitkering die afneemt naarmate iemand langer werkloos is, bevat een sterke stimulans om op zoek te gaan naar werk. Dat is dan ook precies wat een versnelde degressiviteit doet, zoals professor Baert terecht opmerkte. Pleiten voor een stijgende uitkering, is gewoonweg onzinnig.

En de economen vergeten ook één belangrijk element: Zweden is België niet. België is en blijft het enige land ter wereld waar de werkloosheidsuitkering onbeperkt is in de tijd. In Zweden is de duurtijd van een werkloosheidsuitkering in principe beperkt tot 10 maanden. Wie dan nog geen job gevonden heeft, komt terecht in een sterk uitgebouwde en activerende sociale bijstand, met middelenonderzoek.

De N-VA blijft dus voluit achter de beslissing van de federale regering staan om een versnelde degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen in te voeren. Tijdens de plenaire vergadering van donderdag 27 september wilde Wouter van minister Kris Peeters weten of ook hij deze beslissing blijft steunen. De volledige vraag, antwoord en repliek kan je hieronder bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is