Bijkluswet is klap in het gezicht van echte zelfstandigen

Door Grete Remen op 17 augustus 2018, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen

Vlaams Parlementslid Grete Remen (N-VA) vindt dat een statuut als zelfstandige in bijberoep beperkt moet zijn in de tijd. “Want nu is die zelfstandige activiteit in bijberoep oneerlijke concurrentie voor de zelfstandigen in hoofdberoep”, zegt Remen die ook spreekt als CEO van voedingsbedrijf Damhert Nutrition in Heusden-Zolder. “Ook de nieuwe bijkluswet is een klap in het gezicht van echte ondernemers.”

“Eind 2017 hadden we in België maar liefst 260.000 zelfstandigen in bijberoep. Dat is 6 procent meer dan in 2016”, zegt N-VA'ster Grete Remen. Vergeleken met 2013 zijn er zelfs 28.000 bijberoepers bijgekomen, dat is een groei van meer dan 10 procent, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Die stijging is dubbel zo groot als het aantal zelfstandigen in hoofdberoep dat in die vijf jaar met 5 procent is gestegen. “Tussen 2016 en 2017 is er zelfs maar 1 procent zelfstandigen in hoofdberoep bijgekomen.” Ter vergelijking: eind 2017 waren er bijna 723.000 zelfstandigen in hoofdberoep. Ongeveer één op vier van alle zelfstandigen is dus iemand in bijberoep.

Beide walletjes

“Hoe meer zelfstandigen, hoe beter”, vindt Remen. “Maar het bijberoep zou beperkt moeten zijn in tijd. Want zoals de situatie nu is, doe je de zelfstandige in hoofdberoep concurrentie aan. Een traiteur in bijberoep kan bijvoorbeeld veel goedkoper werken dan een traiteur in hoofdberoep, want hij moet veel minder sociale bijdragen betalen. Intussen blijft hij als werknemer beschermd, heeft hij recht op vakantie en op arbeidsongeschiktheid, en bouwt hij pensioenrechten op. Het kan niet zijn dat je van beide walletjes blijft eten.”

Overgangsfase

Remen vindt dat het bijberoep een overgangsfase moet zijn naar een hoofdberoep. “Maar hoeveel mensen in bijberoep maken daar hun hoofdberoep van? Die cijfers zijn niet beschikbaar, die moeten we dringend hebben. Dan kunnen we ook zien hoeveel zelfstandigen in bijberoep dezelfde activiteit uitoefenen als hun werkgever in hoofdberoep.”

Om de overgang naar een voltijdse zelfstandige activiteit vlot te laten verlopen, pleit Remen voor de invoering van een premie. “Zoals de transitiepremie die werkloze 45-plussers nu al kunnen krijgen als ze ondernemer worden. Je zou die premie voor twee jaar kunnen betalen om zo het gebrekkige sociaal statuut van een zelfstandige te compenseren.”

Grete Remen noemt net dat slechte statuut als reden waarom veel mensen niet durven te ondernemen. “Dat sociaal statuut is erg discriminerend, zeker als je het vergelijkt met dat van ambtenaren.”

Bijkluswet

Het Vlaams Parlementslid van N-VA is ook niet te vinden voor de bijkluswet van de federale regering die in juli is ingegaan, nochtans met de zegen van de N-VA. “Wie zal er nog de ambitie hebben om echt te ondernemen als je tot 6.000 euro per jaar onbelast kan bijverdienen, zonder dat je daar één euro sociale bijdragen voor betaalt en je intussen kan genieten van een vast loon en van volledige sociale bescherming?” vraagt Remen zich af. “De FOD Sociale Zaken verwacht dat een derde van de zelfstandigen in bijberoep zal overschakelen naar het bijklussen. Dat is ook 109 miljoen euro aan sociale bijdragen die verdwijnt.”

Liliana CASAGRANDE

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is