U bent hier
Regering krijgt schitterend rapport van Nationale Bank

Een hogere groei en hogere werkgelegenheid. Dat stelt de Nationale Bank vandaag vast in haar najaarsprojecties. Bovendien voorspelt ze sterk stijgende koopkracht voor de gezinnen in 2018. “Dit rapport is de strik rond het kerstgeschenk van de hervormingsregering aan de gezinnen”, reageert Kamerlid Peter Dedecker.
De Nationale Bank analyseert in de eerste plaats de realisaties van het lopende jaar 2017. Die zijn uitmuntend: de Belgische groei wordt opwaarts bijgesteld naar 1,7 procent. Dat komt vooral door een groter dan verwachte piek in zowel de bedrijfsinvesteringen als de werkgelegenheidscreatie.
Sterke arbeidsmarkt
De Nationale Bank geeft een duidelijke pluim aan het beleid van deze coalitie. Dedecker: "De jobcreatie is aangedreven door de recente beleidsmaatregelen, met name de loonkostenmatiging en bepaalde structurele hervormingen die het effectieve arbeidsaanbod vergroten. Dat vertaalt zich in een toenemende participatiegraad van vooral oudere werknemers."
“Langer werken is dus geen taboe meer, het beleid werkt en verdient verderzetting en versterking”, reageert Dedecker tevreden.
Verbeterde overheidsfinanciën
Naast een sterkere arbeidsmarkt wijst de Nationale Bank op de verbeterde overheidsfinanciën. Zo zouden we vandaag een overschot op de begroting hebben mochten we geen torenhoge staatsschuld uit het verleden moeten meetorsen. Het begrotingstekort van 2017 zal volgens de NBB uitkomen op 1,2 procent BBP. Dat is 0,8 procent BBP beter dan in het voorjaar voorspeld werd. “Een rapport met grote onderscheiding mag je dit noemen. De eerdere criticasters hebben alweer ongelijk gekregen”, aldus Dedecker.
Stijging beschikbaar inkomen
Ook voor 2018 en 2019 ziet het er volgens de Nationale Bank goed uit: de economische groei zal hoger zijn dan eerder verwacht. Bovendien komt de taxshift op kruissnelheid wat zorgt voor een sterke daling van de belastingdruk. Resultaat: het beschikbaar inkomen (na belastingen dus) stijgt in 2018 met bijna 2 tot zelfs 2,4 procent in 2019. De spaarquote, het geld dat mensen op hun spaarboekje of beleggingsplan (kunnen) zetten, zal voor het eerst terug toenemen.
Beleid verderzetten
Toch bevat het rapport ook een waarschuwing: zonder nieuwe maatregelen zullen de overheidsuitgaven opnieuw beginnen stijgen, met gevolgen voor de noodzakelijke belastingdruk en begrotingstekort. Door de vergrijzing en het gebrek aan maatregelen uit het verleden is verder hervormen een permanente opdracht voor deze en volgende regeringen.