Strenger toezicht op dochters NMBS en Infrabel

Door Wouter Raskin op 14 december 2017, over deze onderwerpen: NMBS

Het Rekenhof krijgt de taak om strenger financieel toezicht te houden op de dochterondernemingen van NMBS en Infrabel. Aanleiding is een reeks schandalen en misbruiken bij NMBS-vastgoeddochters Eurostation en Euro Immo Star.

Het was een vernietigende audit van Ernst & Young in 2015 die de wantoestanden bij Eurostation en Euro Immo Star aan het licht bracht. De twee vastgoeddochters van de NMBS bleken hun rol in de ontwikkeling van stations en stationsomgevingen wel erg ruim te hebben opgevat.

Zo kwam niet alleen aan het licht dat er torenhoge onkostennota's waren ingediend (tot 100.000 euro voor restaurantkosten), dat er peperdure hotelkosten in Cannes en vliegtuigreizen naar India werden gedeclareerd, maar ook dat er mogelijk sprake is van belangenvermenging in Hasselt.

Eurostation besteedde in Hasselt 270.000 euro aan promotieactiviteiten en sponsorovereenkomsten, en dat zonder contracten. Het gros daarvan ging naar basketbalclub Hasselt BT en voetbalclub Sporting Hasselt, maar ook talrijke kleine sportclubs kregen geld, deels uitbetaald via de Stedelijke Ontwikkelingsmaatschappij. Het gerechtelijk onderzoek daarnaar loopt nog altijd.

Rekenhof

Kamerlid Wouter Raskin (N-VA) wilde de afgelopen jaren in het parlement meer te weten komen, maar kreeg amper antwoorden omdat de dochterondernemingen dankzij hun commerciële activiteiten buiten het toezicht van parlement en ministers vielen.

Raskin diende daarom een wetsvoorstel in om het Rekenhof meer armslag te geven. De commissie Infrastructuur in het federaal parlement zette dinsdag het licht op groen voor dat voorstel. “Voortaan beschikt het Rekenhof over meer mogelijkheden om toezicht uit te oefenen op de financiële stromen bij NMBS, Infrabel én hun dochterbedrijven. De overheid houdt zo een financiële vinger aan de pols. Dit moet de kans op wanpraktijken in de toekomst aanzienlijk verminderen”, zegt Raskin.

Controlepercentage

Concreet wordt de toezichtsbevoegdheid van het college van commissarissen van het Rekenhof uitgebreid van de financiën van NMBS en Infrabel naar alle directe en indirecte dochterondernemingen. Het gaat wel enkel om dochters en vennootschappen waarin de overheden minstens een controlepercentage van meer dan 50 procent bezitten.

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2017

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is