U bent hier
"We eisen garanties voor alle spoorinvesteringen, ook in Limburg"

De N-VA eist bikkelharde garanties van federaal mobiliteitsminister François Bellot (MR) over de timing én uitvoering van alle Vlaamse spoorprioriteiten. “Zolang die er niet zijn, kan er ook geen akkoord zijn over de rest”, zegt Kamerlid Wouter Raskin. N-VA vreest anders voor een herhaling van het scenario uit het verleden, toen veel geld werd beloofd aan Limburg, maar op het terrein nauwelijks iets gebeurde.
Normaal gezien werd het akkoord over het nieuwe investeringsplan vandaag geofficialiseerd op het overlegcomité tussen de verschillende ministers van Mobiliteit in ons land. Maar zoals u gisteren kon lezen is er onenigheid over de besteding van de 371 miljoen euro die naar Vlaanderen vloeit. Federaal minister Bellot en Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) zitten niet op dezelfde lijn. Bellot heeft zijn eigen plan, maar dat strookt niet volledig met de elf Vlaamse spoorprioriteiten.
“Wat vandaag op tafel ligt volstaat absoluut niet”, zegt Kamerlid Wouter Raskin, die voor N-VA in de federale commissie Infrastructuur zetelt en de onderhandeling over het investeringsplan 2018-2022 op de voet volgt.
Niet enkel studeren
De Vlaamse prioriteiten zijn nog onvoldoende uitgewerkt. In de plannen van Bellot staan de voor Limburg belangrijke lijn 15 (elektrificatie en verdubbeling Balen-Zonhoven) en 19 (elektrificatie Mol-Hamont). Dat is goed. Maar voor lijn 18 (reactivering Hasselt-Neerpelt) is er enkel sprake van een haalbaarheidsstudie. Dat volstaat voor Vlaanderen niet. Alle elf Vlaamse prioriteiten moeten erin staan. Er moet niet enkel worden gestudeerd, maar ook geïnvesteerd. Er moet nu op zijn minst werk worden gemaakt van het vergunningstraject zodat het project echt wordt verankerd, anders riskeren we dat lijn 18 er de volgende keer weer tussenuit valt”, zegt Raskin. De N-VA eist daarom bikkelharde garanties over de uitvoering en timing van álle Vlaamse spoorprioriteiten. “In het verleden zijn die er niet geweest en in Limburg weten we wat dat betekent”, zegt het Hoeseltse Kamerlid. “De vorige investeringsplannen beloofden miljoenen euro's voor Limburg, maar uiteindelijk werd er nog geen twee procent van gerealiseerd. Voor zo'n scenario moeten we dus waakzaam zijn.”
Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2017