U bent hier
Geef onze bedrijven zuurstof
België telt 225.000 private werkgevers die samen 2,7 miljoen mensen tewerkstellen. Ruim 60 procent van deze ondernemingen ligt in Vlaanderen. Ze zijn de motor van de economische ontwikkeling, de bron van onze welvaart. Onze economie zit in een recessie: zes op de tien KMO’s lijden al drie jaar op rij omzetverlies. Meer dan de helft verloor ruim een kwart van haar waarde door de crisis. Vooral de KMO’s beleven moeilijke tijden. We moeten hen een ambitieus en creatief beleid aanbieden om het ondernemingsklimaat en de ondernemingsgraad te verbeteren.
Als het gaat om het ondernemersklimaat staat België in de voor investeerders belangrijke Index of Economic Freedom 38ste, net boven Armenië (!). Onze buren doen het veel beter: Luxemburg staat op 13, Verenigd Koninkrijk op 14 en Nederland op 15. De ondernemerschapsgraad bedraagt bij ons maar 7 procent, tegenover 12 procent in de EU.
Beter doen
Het kan dus veel beter en de N-VA ziet mogelijkheden om het ondernemen in nieuwe, groeiende en bloeiende bedrijven te stimuleren.
Het aantal starters krimpt. In 2011 was het saldo tussen nieuwe oprichtingen versus schrappingen en falingen amper nog een vierde van het saldo in 2008. Er moet werk gemaakt worden van het imago, de administratieve lasten moeten tot een minimum worden beperkt en de toegang tot de kapitaalmarkt moet gemakkelijker worden. Maar er is meer nodig. De discrepantie tussen het sociaal statuut van zelfstandigen en dat van werknemers en ambtenaren (pensioenen en sociale verzekering) blijft een zware handicap. Met een degelijk financieel plan en een tijdspad moet dit probleem worden weggewerkt.
Succesvolle bedrijven moeten worden gestimuleerd, niet beteugeld. Ook voor die bedrijven is een soepele toegang tot de kapitaalmarkt nodig (via de klassieke banken maar ook via alternatieven, zoals de succesvolle win-winlening).
Loonlastverlaging
De N-VA stelt voor om de inkomsten uit de strijd tegen de sociale en fiscale fraude niet te gebruiken als “sluitpost” om de begroting in evenwicht te krijgen, maar om die opnieuw te investeren in de economie, in de vorm van een loonlastenverlaging.
Groeiende bedrijven, vooral dan de KMO’s, snakken naar geschikt en betaalbaar personeel. Het project Jobkanaal van de Vlaamse werkgeversorganisaties en de Vlaams overheid kan inspirerend werken.
Liefst 1 500 bedrijven deden een beroep op de wet op de continuïteit van ondernemingen, die moet zorgen voor een nieuwe doorstart. Die wet is aan evaluatie toe. Misbruiken, oneigenlijk gebruik, en concurrentievervalsing moeten eruit. De N-VA pleit ook voor meer preventie. Ondernemingen in moeilijkheden moeten sneller opgespoord. Een betere samenwerking tussen de Rechtbanken van Koophandel, de boekhouders, revisoren en accountants én de financiële sector dringt zich op.
Bijzondere aandacht moet gaan naar de koplopers in de faillissementen: de horeca en kleinhandel. Hier is grote nood aan professionalisering, schaalvergroting en administratieve vereenvoudiging. De N-VA heeft een horecaplan uitgewerkt om de sector zuurstof te geven.
Communautarisering
Uiteraard kijken wij ook met meer dan gewone belangstelling naar de beloofde communautarisering van een aantal domeinen die onze economie en het bedrijfsleven een boost zouden kunnen geven.
En tot slot zien we met ongeduld uit naar een grondige administratieve vereenvoudiging. De minister beloofde de administratieve lasten tegen 2014 terug te dringen met 30 procent.