U bent hier
Lagere werkloosheid doet inkomsten vakbonden dalen

Door de daling van de werkloosheid in ons land krijgen de vakbonden een kleiner budget van de overheid om de werkloosheidsvergoedingen van hun leden uit te betalen. ACV, ABVV en ACLVB, de drie grote vakbonden, ontvingen vorig jaar 165 miljoen euro werkingsmiddelen, blijkt uit cijfers van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Dat is een daling met 11,5 miljoen euro in twee jaar tijd.
De twee grootste vakbonden, ABVV en ACV, ontvingen elk 75 miljoen euro om de uitbetaling van werklozen te organiseren. Voor het socialistische ABVV was dat 4,4 miljoen euro minder dan op de piek in 2014, voor het christelijke ACV net geen 5 miljoen euro minder. De kleinere liberale bond ACLVB leverde in twee jaar tijd 2,2 miljoen euro in en kreeg vorig jaar nog 13,8 miljoen euro werkingsmiddelen.
Dat wil niet zeggen dat de vakbond het mes in zijn organisatie moet zetten, zegt ACLVB-woordvoerder Dirk Mertens. 'Wel merken we dat sommige secretariaten minder bezig zijn met het begeleiden van werklozen. Die tijd kunnen ze besteden aan andere zaken, zoals juridische bijstand voor onze leden.'
Ons land telde drie jaar geleden 459.000 werkzoekenden met een uitkering. Door de aantrekkende economie waren er vorig jaar 63.000 werklozen minder. Dat vertaalt zich ook in een afnemend belang van de vakbonden als uitbetalingsinstellingen. Ze keerden vorig jaar 5,5 miljard euro aan hun leden uit, een miljard minder dan in 2014.
In de politiek gaan al langer stemmen op om de uitkeringen uit handen van de bonden te halen, maar in de regering ziet CD&V dat niet zitten. De N-VA is wel voorstander, al benadrukt Kamerlid Wouter Raskin dat een aanpassing niet aan de orde is, omdat daar niets over in het regeerakkoord staat. 'Maar eigenlijk is het niet aan de bonden om uitkeringen uit te betalen. Ze zijn tegelijk stroper en boswachter. Hun financiering hangt af van het aantal werklozen, waardoor ze er geen belang bij hebben dat de werkloosheid verdwijnt.'
In vakbondskringen wordt die redenering met klem ontkracht. De vergoeding die ze van de overheid krijgen, volstaat niet eens om de kosten van hun dienstverlening te dekken, klinkt het. Bovendien vertegenwoordigen de werkloosheidsuitkeringen slechts een kwart van het vakbondsbudget. De ledenbijdragen zijn goed voor meer dan de helft van de inkomsten.
Bron: De Tijd © De Persgroep 2017