"NMBS en minister Bellot weigeren cijfers te geven"

Door Wouter Raskin op 3 oktober 2017, over deze onderwerpen: Limburg, NMBS

N-VA-kamerlid Wouter Raskin is niet te spreken over de houding van Mobiliteitsminister François Bellot en NMBS-CEO Sophie Dutordoir. Raskin hekelt de opening van drie nieuwe haltes in de provincie Luik. “Ik wil de cijfers zien waarop die beslissing gebaseerd is, maar zowel Bellot als Dutordoir weigeren openheid.”

Begin september kondigde minister Bellot (MR) trots aan dat hij de stations van Chaudfontaine, Ougrée en Seraing gaat heropenen. De heropening kadert in het Luikse voorstadsnetwerk. Chaudfontaine moet in september 2018 opnieuw passagierstreinen ontvangen, de andere twee stations medio volgend jaar al.

Kamerlid Wouter Raskin stelt zich vragen bij die heropening. “Ik probeer al langer het station van Hasselt op de agenda te krijgen, maar dat wordt telkens afgeserveerd omdat we moeten wachten op het meerjareninvesteringsplan van de NMBS. Dan ben ik verontwaardigd als ik zie dat men tegelijkertijd op een slinkse manier - niet via het investeringsplan, maar via het vervoersplan - beslist om in de provincie Luik drie opstapplaatsen te heropenen.”

“Ik heb Bellot en NMBS-CEO Sophie Dutordoir om concrete cijfers gevraagd, waarop deze beslissing gebaseerd zou zijn, zoals potentieelstudies. Maar zowel in het parlement als van de NMBS krijg ik geen antwoorden.”

Opstappers

Bellot kondigde bij de persconferentie in Chaudfontaine aan dat er dagelijks 3.115 reizigers zouden opstappen. “Maar dat cijfer wil hij in het parlement niet herhalen”, zegt Raskin. “Het is dan ook een bijzonder hoog aantal. In de stations van Chênée en Trooz, die ongeveer hetzelfde vervoersaanbod hebben, stappen dagelijks minder dan 150 reizigers op. Buiten provinciehoofdplaatsen en grote steden zijn er dat zelden meer dan 1.000. Maar in Chaudfotaine zouden er dat dan plots meer dan 3.000 zijn? Sta mij toe mij daar vragen bij te stellen.” In Hasselt stappen elke dag meer dan 7.000 mensen op de trein.

“Bovendien zijn er in Luik al zestig opstapplaatsen, terwijl er in Limburg maar twintig zijn, die dan nog voor de helft met dieseltreinen worden bediend. En dat terwijl Luik echt geen drie keer meer inwoners telt dan Limburg.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2017

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is