U bent hier
300 miljoen om Limburg weer op het juiste spoor te krijgen

Van de 1 miljard die de federale regering uittrekt voor investeringen in de spoorwegen, zou wel eens een heel groot deel naar Limburg kunnen gaan. Vlaanderen houdt na de financiering van het GEN rond Brussel immers nog 368 miljoen euro voor andere projecten. Twee Limburgse spoorlijnen staan met stip op één om dat geld binnen te halen.
De federale regering hakte net voor de paasvakantie de knoop door: ze zal 1 miljard euro lenen voor investeringen in de spoorweginfrastructuur. Daar bestond al een akkoord over, maar niet over hoe die middelen zouden worden verdeeld.
De Vlaamse regering vreesde dat alles zou gaan naar de financiering van het Gewestelijk Expresnetwerk (GEN) rond Brussel. En aangezien het Vlaamse gedeelte daarvan zo goed als rond is, zou Vlaanderen ook maar een klein deel van dat miljard krijgen.
Nu blijkt dat voor een traditionele verdeelsleutel gekozen is: 60 procent voor Vlaanderen, 40 procent voor Wallonië. Daarvan houdt Vlaanderen 368 miljoen over voor andere spoorprojecten, zo rekent federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) voor.
Limburgs kneusje
Tot voor kort circuleerde binnen Infrabel een lijstje met 18 Vlaamse prioriteiten. Dat zou ingekort zijn tot een elftal projecten, waaronder een tweede spoorontsluiting voor de haven van Antwerpen.
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat nog niet in zijn kaarten kijken, maar binnen zijn partij is er algemene eensgezindheid dat twee projecten er torenhoog bovenuit steken: Limburg en Limburg. De oostelijke provincie is op het vlak van spoorinfrastructuur het absolute kneusje, en dus maken de activering van lijn 18 tussen Hasselt en Neerpelt en de elektrificatie van lijn 19, op het stuk tussen Mol en Hamont, een zeer grote kans om het te halen. “Ook onze minister-president staat daar helemaal achter”, zegt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin, die voor zijn partij de commissie Infrastructuur volgt.
Nog belangrijker voor Limburg: ook buiten de provincie betwist zo goed als niemand dat Vlaanderen maar beter daar kan investeren. “De dieseltrein afschaffen tussen Hamont en Mol is niet alleen goed voor Limburg, maar het zal ook de inzet van treinen en de aansluitingen veel efficiënter maken”,
zegt spoorspecialist Herman Welter. Bovendien gaat het om investeringen die winst kunnen opleveren. Niet voor niets is de NMBS vragende partij voor meer spoorkilometers in Limburg. “Daar zit de potentiële reizigersgroei”, zegt SP.A-Kamerlid David Geerts. De elektrificatie van lijn 19 heeft het voordeel dat ze binnen de twee jaar zou kunnen worden gerealiseerd en slechts 38 miljoen euro zou kosten.
De activering van de oude spoorweg tussen Hasselt en Neerpelt zou richting de 200 miljoen gaan. Dan blijft er van de 368 miljoen nog meer dan 100 miljoen over voor een ander project. Welter denkt daarvoor aan een versnelde inhaaloperatie voor de verhoging van de perrons. Die moeten het in- en uitstappen vergemakkelijken, en zouden daardoor ook helpen om de treinen stipter te laten rijden.
Bron: Het Nieuwsblad © Mediahuis 2017