U bent hier
NMBS werpt Limburg paar kruimels toe

Sophie Dutordoir, die sinds een week aan het hoofd staat van de NMBS, heeft gisteren in de Kamer uitleg gegeven over het vervoersplan 2017-2020. “De grote stap voorwaarts zit er voor Limburg alweer niet in”, zegt Wouter Raskin (N-VA). “De P-treinen van Brussel en Hasselt via Aarschot zullen beter verdeeld worden, als dat strookt met de internationale treinen tenminste. Ook Beringen, Hasselt, Schulen, Zolder en Zonhoven krijgen een betere bediening op zaterdag. En we hebben via kringen rond de Raad van Bestuur gehoord dat ze tegen 2020 een extra parking voor tweehonderd auto's willen in Hasselt. Maar gisteren werd daarover gezwegen.”
Het vervoersplan 2017-2020 werd nog door de vorige baas van de NMBS, Jo Cornu, gemaakt. Eind december keurde de Raad van Bestuur het goed, gisteren werd het voorgelegd in het parlement. De krachtlijnen voor Limburg werden vlak voor Kerstmis al bekendgemaakt:
De IC03-trein tussen Genk en Knokke-Blankenberge wordt niet meer gesplitst in Brugge, maar zal doorrijden naar Blankenberge, wat - aan het einde van de rit - 13 minuten winst oplevert. De IC08-trein Hasselt-Airport-Leuven-Antwerpen zal op zaterdag om het uur rijden, nu is dat maar om de twee uur. De IC10-trein Antwerpen-Mol-Hasselt-Hamont zal op zaterdagen ook elk uur rijden in plaats van elke twee uur. Op zondagavond komt er een extra studententrein van Hasselt via Aarschot en Brussel naar Gent en een andere van Neerpelt over Mechelen naar Leuven.
Parking
“Eind vorig jaar heeft de Raad van bestuur ook bekeken of er tegen 2020 in Hasselt een extra parking kan komen, voor tweehonderd auto's”, weet Raskin. “Maar in de uitleg die we gisteren in het parlement kregen, werd daar niets over gezegd. Ik ga minister Bellot (MR) hier binnenkort over interpelleren.”
Ook die studententreinen komen er niet zomaar. “Eerst moet er blijkbaar een studie gebeuren”, zegt Wouter Raskin. “Verder weten we ook dat ze Beringen, Hasselt, Schulen, Zolder en Zonhoven beter gaan bedienen op zaterdag. Maar wat dat in de praktijk betekent, is nog onduidelijk. Dat is het dan ongeveer voor Limburg. De focus ligt op de grote steden en op zaterdag komen er meer treinen naar de shoppingsteden. Geen enkel Limburgs station zal dus beter bediend worden in de piek, of 's morgens vroeg of 's avonds laat.
Zowel in Vlaanderen als in Wallonië komen er treinkilometers bij. In het totaal gaat het om 5 procent extra, maar de verhoudingen kloppen niet. Wallonië krijgt er in verhouding meer dan Vlaanderen.”
Neerpelt
De reistijden krimpen ook gemiddeld met 3 procent, maar waar precies is nog niet duidelijk.
Ook de elektrificatie van lijn 19 Mol-Neerpelt, van lijn 15 Mol-Hasselt en de heropening van lijn 18 Hasselt-Neerpelt zit er niet in, omdat dat niet meer uitgevoerd kan worden in de periode 2018-2020.
“Maar wat dat betreft, krijgen we in april wel eindelijk een kans op een doorbraak”, hoopt Raskin. “Minister-president Geert Bourgeois heeft gezegd dat dit de prioriteiten der prioriteiten zijn. In april komt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts hierover samen met federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Vlaanderen mag dan zeggen wat er met 365 miljoen euro moet gebeuren. ”
“Ook als we kijken naar de geplande werken, zie je pas hoe slecht Limburg is bedeeld. We staan zelfs niet op de lijst.”
Binnenkort volgt er een roadshow in elke provincie met meer uitleg over de dienstregeling. Kersvers spoorbaas Sofie Dutordoir zal eind mei, begin juni ook haar visie op de NMBS uiteenzetten in het parlement.
Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2017