"Met die beleidsnota schiet de NMBS geen meter op"

Door Wouter Raskin op 1 december 2016, over deze onderwerpen: Limburg, NMBS

Een omvangrijke nota met weinig concrete beleidsinitiatieven en geen verduidelijking of timing over de nieuwe NMBS-baas, het nieuwe beheerscontract en het meerjareninvesteringsplan. “Zo schieten we geen meter op”, zegt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin over de beleidsnota 2017 die minister van Mobiliteit François Bellot (MR) gisteren in de bevoegde commissie toelichtte. Dat de oppositie de kritiek van de meerderheidspartijen niet kon overstemmen, zegt alles.

Wie had gehoopt dat Bellot gisteren in de bevoegde commissie met nieuws zou komen, was eraan voor de moeite. “De nota van 50 bladzijden schittert in vaagheid”, hekelt Wouter Raskin. “Hij houdt het vooral bij onderzoek naar, ijveren voor en toezien op."

Geen woord over Limburg

Over belangrijke dossiers laat de minister de zaken aanslepen en zet hij geen timing voorop. “Of het nu over de opvolging van NMBS-baas Jo Cornu gaat, over het nieuwe beheerscontract of het meerjareninvesteringsplan, de minister grossiert in vaagheid. Ik vind dat ronduit ontgoochelend”, zegt het Bilzense Kamerlid.

De nota komt ook niet verder dan dat “het aanbod in landelijke gebieden een belangrijk aandachtspunt wordt”. Limburg wordt geen enkele keer genoemd.

Ook over een aantal ambities uit het regeerakkoord maakt de nota niemand wijzer, of het nu gaat over een doorlichting van het kluwen aan dochterondernemingen, de voorbereiding van de liberalisering van het personenvervoer, de omslag naar een vraaggestuurd aanbod zoals De Lijn of de minimale dienstverlening. Over dit laatste blijft Bellot op zijn lijn van de voorbije maanden: de sociale partners bij het spoor krijgen tot 31 december de tijd om tot een vergelijk te komen. Lukt dat niet, dan komt de minister zelf met een wetgevend initiatief.

Tegelijk stoort het N-VA dat minister Bellot zich meermaals inlaat met bevoegdheden die eigenlijk bij de deelstaten zitten. “Zeker zijn voorstel om federale bestuurders aan te stellen bij de regionale vervoersmaatschappijen is voor ons uiteraard geen optie. Dat is niet bespreekbaar”, zegt Raskin overtuigd.

Uniek schouwspel

Na afloop van de commissie leek vooral de oppositie ontgoocheld. Zij had immers moeite om de kritiek van meerderheidspartijen N-VA en CD&V op hun coalitiegenoot Bellot te overstemmen. “We zijn halfweg de legislatuur, maar nog lang niet halfweg de af te vinken afspraken uit het regeerakkoord”, wierp Inez De Coninck (N-VA) de minister voor de voeten. “Bellot komt de afspraken uit het regeerakkoord niet na.”

Ook CD&V'er Jef Van den Bergh uitte kritiek: “Leg eens uit waarom het allemaal zo lang moet duren, want dat frustreert mij steeds meer.”

Bellot toonde zich allerminst onder de indruk van al die kritiek. En de oppositie? Wel, Laurent Devin (PS) vatte het schouwspel als volgt samen: “In twaalf jaar tijd heb ik nog nooit zo'n forse kritiek gehoord vanuit de grootste regeringspartij.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2016

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is