"Minister van Mobiliteit heeft geen geld voor Limburg, wel voor Luik"

Door Wouter Raskin op 29 november 2016, over deze onderwerpen: Limburg, NMBS

Minister van Mobiliteit François Bellot zegt droogweg dat een nieuw station in Hasselt niet aan de orde is wegens geen geld. Ik ben dan ook totaal verbouwereerd dat in het nieuwe vervoersplan 2017 in het Luikse maar liefst drie nieuwe haltes naar voor worden geschoven.” Dat zegt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin, die de minister hierover gaat interpelleren.

De voorbije weken heeft Raskin minister Bellot meermaals ondervraagd over de erbarmelijke toestand van het station in Hasselt. “Elke keer heeft hij me afgeserveerd: een nieuw station in Hasselt is niet aan de orde, we zullen ons dus tevreden moeten stellen met wat oplapwerk”, zegt Raskin. “Maar dat wordt enkel mogelijk als die keuze wordt opgenomen in het komende meerjareninvesteringsplan. Met andere woorden: er is geen geld voor een nieuw station in Limburg.”

Raskin weet uit goede bron dat de raad van bestuur van de NMBS onlangs het vervoersplan 2017 heeft goedgekeurd. “Daarin worden in het Luikse maar liefst drie nieuwe haltes naar voor geschoven: Chaudfontaine, Seraing en Ougrée. De laatste twee dan nog op een goederenspoorlijn. Dat maakt dat daar bijkomende treinen nodig zijn om op die lijn reizigers te kunnen vervoeren”, zegt de Bilzenaar. “Het zal me benieuwen waarop men zich daarvoor baseert. Ik heb alvast een vraag ingediend waarin ik de minister meer duiding vraag over het aantal opstappende reizigers, de kost voor de bediening van deze haltes, en de inzet van bijkomende capaciteit om op een goederenspoorlijn ook personenvervoer te kunnen aanbieden.”

Twee stations

Naast het feit dat in het Luikse blijkbaar meer mogelijk is dan in Limburg, blijkt ook dat de NMBS de stations Antwerpen-Dam en Antwerpen-Oost gesloten houdt. Raskin: “Dat kon niet anders door de werken aan de bruggen over het Albertkanaal. Maar die werken zijn al meer dan een jaar afgelopen en het beheerscontract legt op dat die twee stations wel degelijk bediend moeten worden.”

Raskin hoopt dat zijn partij eindelijk invloed zal kunnen verwerven als CEO Jo Cornu binnenkort vertrekt en de raden van bestuur van de NMBS en spoorbeheerder Infrabel worden herschikt.

“Ik denk dat enkel onze aanwezigheid op dat niveau de mogelijkheid biedt om van bij aanvang van dossiers inzicht te verwerven en een kritische stem te laten horen om het spoorverhaal voor Vlaanderen en Limburg in positieve zin te laten evolueren.”

Deze week worden in de Kamercommissies de beleidsnota's besproken waardoor mondelinge vragen over bepaalde dossiers van de agenda's zijn gehaald. Met het kerstreces in aantocht, lijkt de kans eerder klein dat Raskins vraag dit jaar nog zal worden beantwoord. 

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2016

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is