N-VA wil Mario Draghi aan de tand voelen in de Kamer

Door Peter Dedecker op 25 oktober 2016, over deze onderwerpen: Economie, Sparen en beleggen, Financiën, Europees beleid, Europees Parlement
N-VA wil Mario Draghi aan de tand voelen in de Kamer

Op voorstel van Kamerlid Peter Dedecker wordt de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, uitgenodigd om zijn negatieve-rentebeleid en zijn inkoopprogramma te verdedigen in de Kamer. “Het beleid van de ECB heeft belangrijke neveneffecten”, stelt Dedecker. “Spaarders zien hun koopkracht dalen, pensioenfondsen komen onder druk te staan, banken komen in de problemen. Draghi heeft dus wel wat uit te leggen.”

De rentedaling en de massale geldcreatie moeten mensen aanzetten tot consumeren in plaats van tot sparen, zo verdedigt de ECB haar beleid. “De Europese Centrale Bank stelt dat ze zo de economie hoopt aan te zwengelen. Maar doordat je spaarders op die manier ook dwingt om andere wegen te zoeken om hun spaargeld te investeren, in vastgoed of aandelen bijvoorbeeld, dreig je bubbels in onze economie te blazen”, waarschuwt Dedecker. “En we weten intussen allemaal wat er gebeurt wanneer zo’n bubbel barst.”

Uit- en afstelgedrag

Tegelijk probeert de ECB door het opkopen van schuldpapier van eurolanden de interestlasten voor de Zuid-Europese landen te drukken. Dat moet hen ademruimte geven om de nodige saneringen en hervormingen door te voeren. Dedecker vreest echter voor uit- en afstelgedrag: “Als de interestdruk wegvalt, wordt de nood om te hervormen minder prangend. Bovendien kan je toch vragen stellen bij de eerlijkheid van zo’n opkoopprogramma van bedrijfsobligaties. Grote bedrijven kunnen daardoor, in tegenstelling tot kmo’s, zo goed als gratis lenen en de meest waanzinnige prijzen betalen voor overnames van kleinere sectorgenoten die niet over diezelfde mogelijkheid beschikken.”

De N-VA is bijzonder kritisch voor het beleid van de ECB. Europarlementslid Sander Loones stelde al meermaals vragen bij de impact van het rentebeleid. Ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt wees reeds op de mogelijke neveneffecten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is