U bent hier
Bart De Wever in De Zevende Dag: “De anti-Europese geest weer in de fles krijgen”

In De Zevende Dag blikt Bart De Wever terug op het voorbije referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. De N-VA-voorzitter heeft het principieel al niet voor referenda, maar dit referendum was in zijn ogen bij voorbaat een verloren zaak. “Cameron heeft iets losgemaakt dat hij niet meer in bedwang heeft kunnen houden. Ik denk dat hij inderdaad gegokt én verloren heeft. Persoonlijk heb ik nooit geloofd dat hij dit kon winnen, al hoopte ik het uiteraard wel. En dat heeft alles met de Britse volksaard te maken”, denkt De Wever. “Groot-Brittannië is een geval apart: de Franse Revolutie is er nooit gepasseerd, het heeft een ander politiek en juridisch systeem. Het land leeft met het achterwerk naar het continent en met het gezicht naar de oceaan. De Britten zijn meer met Amerika verbonden dan met Europa. Het was er dus een beetje om vragen - zeker bij de oudere generatie, die nog de herinnering koestert aan Groot-Brittannië als een wereldmacht.”
De Wever windt er geen doekjes om: “Ik denk dat de Engelsen een heel domme keuze hebben gemaakt.” Toch gaat ook de Europese Unie voor hem niet vrijuit. “Ik denk dat Europa er goed aan zou doen om eens te kijken waarom mensen zo anti-Europees aan het worden zijn. Niet alleen in Groot-Brittannië trouwens, maar in vele landen van Europa. En waarom de lokroep van het anti-Europese discours zo sterk is geworden. Want als je die anti-Europese geest niet terug in de fles krijgt, dan heb je een heel groot probleem.”
Dat een aantal grote crisissen nog steeds niet onder controle zijn, terwijl de mensen wel naar Europa kijken voor antwoorden erop, heeft alles daarmee te maken, denkt De Wever. Zelf ziet hij alvast drie uitdagingen die op het netvlies blijven kleven bij heel wat Britten die voor de brexit hebben gestemd, maar ook bij heel veel Europeanen die Europa vandaag zien als onderdeel van een probleem: “De EU moet de buitengrenzen van Schengen sluiten en de vrije inloop in Europa een halt toeroepen. De EU moet ook de disfuncties in haar interne markt oplossen. De sociale dumping van Oost-Europese werknemers is bijvoorbeeld een reëel probleem. En binnen Europa moeten we ook op het vlak van veiligheid veel sterker gaan samenwerken, zeker in de strijd tegen terrorisme.”
De Wever hoopt dat de eurocratische elite zelf ook eindelijk de nodige lessen trekt uit dit debacle. “Als je geen partner bent van de burger en als je je niet bezighoudt met problemen waarvan die burger wakker ligt, dan creëer je zelf de karikatuur van de ivoren toren in Brussel, waar schimmige figuren als Juncker, voor wie niemand gekozen heeft en die niemand echt kent, alles zitten te bedisselen in functie van beslissingen waar niemand nog enige greep op heeft.” Wat helemaal niets bijdraagt, zijn dan ook de hooghartige verklaringen over de brexit door diezelfde Juncker en andere eurocraten. “De revanchistische houding die je nu bij sommigen hoort, is heel erg verkeerd”, besluit De Wever. “Engeland ligt naast ons en blijft daar gewoon liggen. Het is een van onze belangrijkste handelspartners en voor de Vlaamse export zelfs een zeer belangrijke. We hebben er dus alle belang bij om hen maximaal in die interne markt te houden.”
Bekijk op deredactie.be* het volledige interview met Bart De Wever in De Zevende Dag.
*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.