U bent hier
"Dit moet tot op de bodem uitgespit worden"

Al in 2014 werd beslist om het veiligheidssysteem TBL1+ te installeren op de spoorlijn Namen-Luik. Daar reed zondagavond een passagierstrein achteraan in op een stilstaande goederentrein. Vandaag, 2 jaar na de aanbesteding en gunning van de werken, zou de lijn echter nog steeds niet beschikken over het veiligheidssysteem. Volgens N-VA-Kamerlid Wouter Raskin werd het project stelselmatig vertraagd, omdat de aannemer er niet in slaagde zich aan de afgesproken termijnen te houden.
Op 7 november 2014 werd een openbare aanbesteding uitgeschreven door Tuc Rail, een dochterbedrijf van Infrabel. Die aanbesteding voorzag onder meer in de plaatsing van TBL1+-bakens op vijf seinposten langs de lijn Namen-Luik (L125), waaronder de seinpost in Hermalle-sous-Huy, de plaats van het ongeval. De werken moesten starten in september 2015. N-VA-Kamerlid Wouter Raskin: “Dit betekent dat bij een logisch verloop van de werken, het project nu ongeveer half afgewerkt zou zijn en dat de zone rond Hermalle-sous-Huy waarschijnlijk reeds gedekt zou zijn door het veiligheidssysteem TBL1+.”
Tot vier maal toe vertraging
Dat het veiligheidssysteem echter nog niet is uitgerold, is te wijten aan de aannemer die er niet in slaagt zich aan de vooropgestelde termijn te houden. Opmerkelijk is dat deze aannemer sinds 2012 alle openbare aanbestedingen van Tuc Rail in de provincie Luik in de wacht sleept. Raskin: “De aannemer is zo succesvol dat hij er niet in slaagt om alle projecten, waarvan hij de gunning krijgt, op tijd uit te voeren. Ook de werken op de spoorlijn Namen-Luik liepen zo meermaals vertraging op. Acht maanden na de beoogde startdatum is het project nog steeds niet aangevat. Nochtans zijn de nodige budgetten wel voorhanden. Deze regering bespaart immers geen cent op spoorwegveiligheid.”
Vermoedens van fraude
Raskin roept de minister op om het dossier grondig uit te spitten. “Dat één aannemer alle aanbestedingen in de provincie Luik binnenrijft, doet vermoeden dat er onregelmatigheden en zelfs fraude heeft plaatsgevonden. Er zit een rotte plek in Tuc Rail. Eens te meer moeten we vaststellen dat de bestuurlijke autonomie van de NMBS-groep door sommigen misbruikt wordt om bedenkelijke constructies op touw te zetten”, aldus Raskin.