Verplichte test op mucoviscidose bij pasgeboren kinderen

Door Caroline Croo op 25 mei 2016, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg
Verplichte test op mucoviscidose bij pasgeboren kinderen

Mucoviscidose, kortweg muco, is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land en Europa. In bijna alle andere Europese landen worden pasgeboren kinderen daarom meteen getest op die aandoening. Maar ondanks een brede consensus over de noodzaak en haalbaarheid van zo’n vroege screening, blijft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) aarzelen om die ook hier in te voeren. “Kan niet,” vindt Vlaams Parlementslid Caroline Croo, “vooral omdat die screening nodig is om de behandeling te kunnen aanvatten.”

Mucoviscidose is aangeboren, maar niet altijd zichtbaar bij de geboorte van het kind. Een vroege vaststelling en behandeling zijn dan ook de belangrijkste factoren om de schade zoveel mogelijk te beperken. Tot op vandaag is muco immers nog steeds een ongeneeslijke aandoening, waarbij je enkel de symptomen kan behandelen. “In afwachting van de komst van nieuwe geneesmiddelen die de ziekte zelf kunnen behandelen, is het uiterst belangrijk dat we alles inzetten op de goede behandeling van pasgeborenen”, meent Croo. “Het is overduidelijk dat dit enkel mogelijk is door een vroege screening.”

Schade en risico beperken

Gescreende kinderen waarbij muco is vastgesteld, maken minder intensief gebruik van aerosoltherapie en intraveneuze antibiotica. De kans op een ziekenhuisopname is bovendien twee tot drie keer kleiner bij pasgeborenen die een screening op muco hebben gekregen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is