U bent hier
Bart De Wever in De Afspraak: “Vakbonden zijn zin voor proportie kwijt”

In de vrijdageditie van het duidingsprogramma De Afspraak blikte Bart De Wever terug op een bewogen politieke week. Zo liep een vakbondsactie van stakende cipiers bij het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) volledig uit de hand. Een aantal actievoerders slaagde erin het kabinet binnen te dringen en richtte daar een enorme ravage aan. Een uiting van radeloosheid volgens sommigen. Zelf ziet De Wever in dat zogenaamd spontane vakbondsgeweld toch veeleer een bewijs van onredelijkheid. “Je kan niet zeggen dat er hier een personeelstekort is, objectief gezien. Als je het Europees gaat benchmarken, is er net heel veel personeel. In Wallonië nog veel meer dan in Vlaanderen.”
Dat de bestaande gevangenisinfrastructuur echt niet langer te verantwoorden valt, is dan weer een klacht waar de N-VA-voorzitter wel alle begrip voor heeft. Maar dat is geen probleem dat gisteren pas is ontstaan. Het gebrek aan investeringen in primaire uitgaven - in bakstenen, zeg maar - sleept al decennia aan. “Er is nu 500 miljoen in het vooruitzicht gesteld voor infrastructuuroplossingen. Natuurlijk, die gevangenissen staan er morgen niet. Maar in mijn stad hopen we toch heel binnenkort te kunnen beginnen bouwen”, zegt De Wever, die ook burgemeester is van Antwerpen.
“Er wordt nu bezuinigd in het gevangeniswezen,” geeft De Wever toe, “zoals er in heel de overheid bezuinigd wordt. Dat is ook onvermijdelijk. Maar er wordt vooral hervormd. En in Vlaanderen zijn die hervormingen doorgevoerd en aanvaard.” Tegenover die andere manier van werken stelt de regering ook belangrijke toegevingen: zo ligt er een investeringsplan voor infrastructuur en personeel op tafel, evenals een plan voor de re-integratie van gevangenen. “Maar als je daar zelfs niet meer wilt naar luisteren en tot dat soort acties overgaat, dan spreek je niet meer over radeloosheid maar over onredelijkheid.” In dat verband wijst De Wever erop dat wij nog altijd in een van de meest herverdelende landen van de wereld leven. “Qua overheidsuitgaven zitten we in de top drie. In herverdeling zijn we ongeveer wereldkampioen. De sociale uitgaven stijgen deze legislatuur nog met twaalf miljard. Dus dat de vakbonden toch eens enige zin voor proportie bewaren, ook in hun taalgebruik.”
Politieke staking
De Wever twijfelt er niet aan dat het hier om een politieke staking gaat. “Elio Di Rupo heeft die cipiers ontvangen en hun alle steun toegezegd”, stelt hij vast. “Terwijl hij zelf toch enige verantwoordelijkheid draagt, historisch gezien. Als er immers één ding schrijnend is, dan is het wel de infrastructurele toestand van een aantal gevangenissen.” En net Di Rupo’s eigen partij, de PS, heeft steevast de nodige investeringen in de veiligheidsdepartementen geblokkeerd, want dat was hen te rechts. “Men wilde grote publieke infrastructuurwerken, mooie stations in Wallonië, maar geen gevangenissen. Dat hoefde niet, daar zei de PS neen op. En dat uitgerekend Di Rupo nu die cipiers ontvangt, om hen te steunen in hun protest, dat vind ik zeer cynisch”, aldus De Wever.
Minimale dienstverlening
“Er zijn bepaalde groepen die een zodanig kritieke infrastructuur kunnen bedienen, dat ze hele grote groepen kunnen gijzelen”, beseft de N-VA-voorzitter. Maar deze cipiersstaking vindt hij extra cynisch. “Want de mensen die zij gijzelen zijn de zwaksten die er zijn: gedetineerden. Men speelt hier met mensenrechten. De vakbonden, die pretenderen op te komen voor de zwaksten, gebruiken mensenrechten om de regering onder druk te zetten.” Daarom pleit De Wever voor een minimale dienstverlening, zoals die ook in het regeerakkoord staat. “Er is maar één ander land waar cipiers zonder beperking mogen staken, en da’s Albanië”, besluit hij. “In alle andere landen is er een minimale dienstverlening.”
Bekijk op deredactie.be* de volledige uitzending van De Afspraak. Daarin geeft Bart De Wever onder meer ook commentaar bij het beeld van België als een ‘failed state’ en bij het Britse referendum over een eventuele Brexit.
*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.