Bart De Wever: "Katholiek onderwijs vernietigt zichzelf"

Door Bart De Wever op 4 mei 2016, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs, Levensbeschouwelijke tekenen
Bart De Wever: "Katholiek onderwijs vernietigt zichzelf"

“De dag voor Hemelvaart deelt het hoofd van het katholieke onderwijs doodleuk mee dat het een van de fundamenten van zijn project – en dus bij uitbreiding van de Vlaamse samenleving – onderuit slaat”, moet N-VA-voorzitter Bart De Wever tot zijn grote verbazing vaststellen. Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de koepelorganisatie van de inrichtende machten van het katholieke onderwijs, wil op haar scholen nu immers ook religieuze symbolen zoals de hoofddoek toelaten. Voorts kunnen er speciale plekken komen om te bidden voor moslims en andersgelovigen. “Met dit onwaarschijnlijke voorstel heft het katholieke onderwijs zichzelf de facto op en vormt het zich om het tot het actief pluralistisch onderwijs”, concludeert De Wever.

“Als je naast het traditionele katholieke geloof ook ruimte inlast voor de islam, dan moet je consequent zijn en ook de deur openzetten naar andere levensbeschouwingen”, vindt De Wever. “Waarom dan geen zedenleer in het katholiek onderwijs? Of de leer van het vliegend spaghettimonster? Dan moet je de lijn doortrekken. En wat is dan nog het onderscheidende project van het katholieke onderwijs?”, vraagt hij zich af.

Dat de Guimardstraat op een blauwe woensdagochtend met zo’n voorstel tot hervorming komt, is voor de N-VA-voorzitter haast niet te vatten. “De Guimardstraat is zich blijkbaar aan het specialiseren in zichzelf vernietigende hervormingen. Na de brede eerste graad en de domeinscholen, nu dit. De top van het katholiek onderwijs heeft voor zichzelf uitgemaakt dat een onderscheidend pedagogisch project voor hen niet meer hoeft.”

Streven naar verlicht burgerschap

“Dat een hervorming nodig is om onze jongeren te leren omgaan met een veranderend en divers Vlaanderen, daar ben ik het volmondig mee eens. Maar die hervorming moet erop gericht zijn om jongeren op te tillen naar een verlicht burgerschap”, meent De Wever. “We moeten onze jongeren vertrouwd maken met de waarden van ons burgerschap, en de vrijheden en rechten – maar ook de plichten en verantwoordelijkheden – die daaraan vasthangen. We moeten hun uitleggen dat ieder zijn geaardheid vrij mag beleven en uitdrukken. We moeten hun bijbrengen dat het iedereen vrij staat om zijn of haar mening te uiten. Dat religie een plaats heeft, maar dat het een privéaangelegenheid is waar je respect voor moet opbrengen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is