U bent hier
Geen vaste benoeming meer bij spoorwegen?

Kamerlid Wouter Raskin (N-VA) heeft een wetsvoorstel ingediend dat komaf maakt met statutaire benoemingen bij de Belgische spoorwegen. “Nieuwe aanwervingen mogen enkel nog op contractuele basis”, zegt hij. “Op die manier daalt de loonkost en kan de NMBS concurreren met private spoorbedrijven, wanneer die vanaf 2023 ook passagiers mogen vervoeren in ons land”.
De Belgische spoorwegen - we hebben het dan over zowel vervoersorganisatie NMBS als infrastructuurbeheerder Infrabel - werken met statutair benoemd personeel. Het betekent dat ze vastheid van betrekking hebben en in principe niet kunnen ontslagen worden.
Volgens Wouter Raskin heeft dit voor gevolg dat de personeelskosten bij de Belgische spoorwegen bij de hoogste in Europa zijn. Komt daarbij dat er heel veel verschillende statuten zijn, wat het systeem extra duur maakt en ook nog eens rigide. Het gevolg is een relatief lage productiviteit.
Volksvertegenwoordiger Raskin, die voor de N-VA de spoorwegdossiers opvolgt, vindt dit niet langer van deze tijd. Daarom zijn wetsvoorstel om voortaan enkel nog met contractuelen te werken. Voor de mensen die nu al bij de NMBS werken, verandert er niets. Zij behouden hun statutaire benoeming als een verworven recht.
Concurrentie
“Proximus en bpost doen dit al. Het is meteen ook waarom deze voormalige logge monopolisten erin geslaagd zijn om zich om te vormen tot winstgevende ondernemingen die zich met de concurrentie kunnen meten”, zegt Wouter Raskin. Waarom zou dat dan ook niet lukken voor de NMBS, is zijn redenering. Bovendien is het volgens de Bilzenaar nu het moment om het te doen. Door het Vierde Spoorwegpakket wordt de markt voor binnenlands passagiersvervoer verder opengegooid. Het maakt dat vanaf 2023 ook private spelers toegang krijgen tot de Belgische markt en binnen België reizigers mogen vervoeren.
Omdat die private spelers enkel met contractuelen werken, een lagere loonlast hebben en hun personeel ook flexibeler kunnen inzetten, zullen ze de concurrentie met de NMBS gemakkelijk aankunnen. “Om een concurrentieel nadeel te vermijden, zou de vervoersmaatschappij dus ook beter metcontractuelen werken”, vindt Wouter Raskin. Voor infrastructuurbeheerder Infrabel is dit minder van toepassing. Infrabel verhuurt zijn infrastructuur aan de vervoersorganisaties - NMBS en private spelers - en krijgt daar een rijpadvergoeding voor.
Meerderheid
Het gaat hier om een wetsvoorstel van Wouter Raskin. Hij geniet de steun van zijn N-VA. Het is nu uitkijken of zijn voorstel ook mee zal getekend worden door leden van andere meerderheidspartijen. Die steun moet hij nog zoeken.
Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2016