U bent hier
Peter De Roover: “Adviezen van experten niet in de wind slaan”

De federale regering staat voor een zware begrotingsopdracht. Volgens Peter De Roover, voorzitter van onze Kamerfractie, bieden experten en internationale instellingen als de OESO en het IMF veel inspiratie voor het begrotingsoverleg. “Ik zou het erg betreuren als hun adviezen om partijpolitieke redenen in de wind werden geslagen”, stelt hij.
Een recent rapport waarin het IMF de doeltreffendheid van overheidsuitgaven analyseert, geeft aan dat onze overheid nog voor zowat 14 miljard kan besparen binnen de sociale zekerheid, zonder dat dit de kwaliteit ervan zou schaden. “De ingewikkelde structuur van België maakt dat we de mogelijkheden voor het federale niveau moeten nuanceren,” merkt De Roover op, “maar toch is dit een zoveelste expertenadvies dat in dezelfde richting wijst. Er kan en moet op de overheidsuitgaven nog zwaar gekort worden om dit land echt op weg te zetten naar de nodige structurele hervorming.” Ook andere economisten wijzen erop dat de uitgaven voor de algemene overheidsdiensten in België veel hoger liggen dan in de buurlanden.
Aan het IMF-rapport ging in februari ook al een rapport van de OESO vooraf, waarin die organisatie aandringt op langere loopbanen en het uitdoven van vroege uitstapregelingen, gedecentraliseerde loononderhandelingen, het stopzetten van de automatische indexkoppeling en de flexibilisering van de handelsomgeving.
Te lage werkgelegenheidsgraad
“De problematiek kan in feite worden samengevat in één vergelijkend cijfer”, besluit De Roover. “Duitsland heeft een werkgelegenheidsgraad van bijna 78 procent, terwijl die bij ons minder dan 68 procent bedraagt. Dat betekent 10 procent minder bijdragen van actieven en 10 procent meer uitkeringen voor inactieven. Daarin ligt de verklaring voor de vaststelling dat onze primaire uitgaven 1,5 procent boven het Europese gemiddelde zitten.”