U bent hier
Ook goed nieuws uit spoorwegland

Niet alles loopt mis op het Belgische spoor. Tijdens de commissie infrastructuur van afgelopen woensdag kon minister Jacqueline Galant zelfs goed nieuws melden. Dat deed ze in een antwoord op vragen van N-VA-Kamerlid Wouter Raskin.
Inzet drones bij inspecties spoorinfrastructuur
Zo peilde Raskin naar de mogelijkheid om drones in te zetten bij inspecties van de spoorinfrastructuur. In Nederland wordt hiermee al geëxperimenteerd. Inspecties met drones bieden namelijk heel wat voordelen. Een drone kan bijvoorbeeld overdag over het spoor vliegen, zonder het treinverkeer te hinderen. Ook komt het de veiligheid van de spoormedewerkers ten goede. Zij moeten niet langer op stukken spoorinfrastructuur klimmen om eventuele afwijkingen te constateren.
Minister Galant werkt al enige tijd aan een wetgevend kader voor drones. Dat kader moet het gebruik van drones bij inspecties van spoorinfrastructuur mogelijk maken. Een werkgroep binnen de NMBS bekijkt momenteel al op welke manier de toestellen ingezet kunnen worden. Daarnaast loopt er sinds de zomer een proefproject met de NMBS en Infrabel om testvluchten te doen met drones.
Simpele energiebesparing bij NMBS Logistics
Ook uit de hoek van NMBS Logistics vielen er positieve geluiden te horen. Machinisten van het bedrijf zijn erin geslaagd om het energieverbruik van een reeks goederentreinen in één jaar tijd met 25% terug te dringen. Voor dit proefproject werden 50 goederentreinen uitgerust met energiemeters. Op basis van de gegevens die deze energiemeters verzamelden, het voorziene rijpad, het hoogte- en snelheidsprofiel van de lijn, bereidden de machinisten hun rit voor.
Bedoeling is om het aantal ongewenste stops tot een minimum te herleiden, want stoppen en optrekken kost het meeste energie en zorgt voor slijtage aan de remmen van de treinen en de spoorinfrastructuur. De treinen die deelnamen aan het proefproject kwamen bovendien 72% minder dubbel gele of rode seinen tegen, hetgeen een goede zaak is voor de spoorwegveiligheid.
Minister Galant bevestigde het goede nieuws. Ze liet weten dat er in de komende jaren ook energiemeters geïnstalleerd zullen worden op andere treinen. Er rijden 1500 locomotieven en motorstellen op het Belgische spoornet. Aan 10 000 euro per energiemeter lopen de totale investeringskosten op tot 15 miljoen euro. De totale energiefactuur bedraagt jaarlijks meer dan 100 miljoen euro. Als er door opvolging van het energieverbruik en aanpassing van de rijstijl 10% energie kan worden bespaard, dan is die investering na anderhalf jaar terugverdiend.