U bent hier
N-VA wil ingekorte termijn voor detacheringen

Via detachering kunnen buitenlandse werknemers tijdelijk in België komen werken. Ze moeten dan wel onze loon- en arbeidsvoorwaarden naleven, maar sociale bijdragen mogen ze gedurende twee jaar blijven betalen in hun land van herkomst. Vaak liggen die sociale bijdragen een stuk lager dan in België, waardoor het voor werkgevers financieel interessant is om gedetacheerde werknemers in te schakelen. “De bedoeling van het systeem was evenwel om buitenlandse arbeidskrachten aan te trekken op basis van hun expertise en knowhow, niet omdat zij goedkoper zijn”, zegt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin. Om deze vorm van oneerlijke concurrentie aan te pakken, stelt hij voor de termijn van detachering in te korten.
“Het vrij verkeer van diensten heeft onze open economie al erg veel welvaart gebracht. Dat principe willen we dus zeker niet in twijfel trekken. Maar dat betekent niet dat de Europese regels perfect zijn”, legt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin uit. “Zo zet de bestaande regelgeving rond detachering de deur open voor oneerlijke concurrentie. Vandaag kunnen buitenlandse werknemers voor maximaal twee jaar naar België gedetacheerd worden, zonder sociale bijdragen in ons land te betalen. Belgische werknemers daarentegen moeten hun sociale lasten wél hier betalen.” Volgens de N-VA-er laat het gevolg zich raden: onze eigen werknemers verliezen de concurrentieslag, want hun buitenlandse collega’s zijn simpelweg goedkoper.
Aantal detacheringen explodeert
De cijfers spreken alvast boekdelen. Via het Limosa-systeem moeten werkgevers aangeven dat zij een werknemer naar België detacheren. In 2014 werden zo maar liefst 460 000 aangiftes gedaan. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2010. De meeste aangiftes kwamen uit Nederland, gevolgd door Polen, Portugal en Roemenië. Tegelijkertijd gingen de afgelopen jaren duizenden arbeidsplaatsen verloren in kwetsbare sectoren zoals de bouw, het transport en de metaalverwerkende industrie. Raskin: “De oorspronkelijke doelstelling van detachering was het uitsturen van werknemers naar andere landen voor tijdelijke, kortdurende dienstenopdrachten. Je gaat mij echter niet wijsmaken dat het in die 460 000 gevallen telkens om een korte dienstverrichting ging, waarbij buitenlandse knowhow vereist was.”
Detachering beperken tot drie maanden per jaar
Raskin lanceert daarom het voorstel om de maximale termijn van detachering te beperken tot 3 maanden per jaar. “Vandaag gaat het om maximaal 24 maanden. Dat is echt niet meer tijdelijk. Een inkorting van de termijn zal ervoor zorgen dat het aantal detacheringen drastisch daalt en dat enkel de échte detacheringen, die gebeuren op basis van kunde en expertise, overblijven. Het financiële voordeel voor de werkgever wordt namelijk een stuk kleiner. Die werkgever zal bovendien moeten zorgen voor een – bij voorkeur elektronisch – bewijs van detachering”, besluit het N-VA-Kamerlid.