U bent hier
"Sneltram moet van station naar station"

Rijdt er ooit een tram tussen Hasselt en Maastricht en zo ja, wanneer? Dat was zondag de inzet van een ontbijtdebat over mobiliteit in Limburg. Marino Keulen (Open Vld) was de grootste optimist met een start vanaf 2020, gevolgd door An Christiaens (CD&V) met een eerste rit in 2025. De vijf uitgenodigde politieke partijen vonden allemaal dat het een tram van station tot station moet zijn. Maar laat dat nu net het grote probleem zijn voor Maastricht omdat ze niet over de Maas geraken met een tram. Het wordt voor de voorstanders bang afwachten naar een definitieve beslissing van Maastricht die deze week wordt genomen.
Organisator ACV had gisteren in Lanaken de parlementsleden Wouter Raskin (N-VA), Marino Keulen (Open Vld), An Christiaens (CD&V), Rob Beenders (sp.a), Johan Danen (Groen) en oud-ACV-spoorman Eddy Wijnen (Werkgroep spoorlijn 20) bijeengebracht voor een debat over de Limburgse mobiliteit. Alle deelnemers waren het over één zaak eens: mobiliteit is een groot probleem in Limburg.
Noord-Zuid
Eerste probleem: de Noord-Zuidverbinding. Een nooddecreet blijft volgens Keulen de enige democratische weg om de omleidingsweg in Houthalen-Helchteren aan te leggen. "De geloofwaardigheid van de politieke klasse hangt af van de oplossingen die we brengen voor grote infrastructuurwerken", aldus Keulen. Voor Eddy Wijnen is een nooddecreet "de uitholling van de democratie en vermindert het de geloofwaardigheid van de politiek."
Johan Danen ging tien jaar terug in het Noord-Zuiddossier. "Herinner u dat in 2005 de ondertunneling het meest realistische plan werd genoemd. Als men toen de spade in de grond had gestoken, was de tunnel nu al klaar."
"Er zou ook protest geweest zijn tegen de ondertunneling", zei Rob Beenders. "Jammer dat we nooit samen naar een compromis hebben gezocht."
Hasselt-Neerpelt
De sneltram dan. Had men niet beter eerst met de lijn naar het noorden begonnen? "Hasselt-Maastricht had er al lang moeten liggen", antwoordde Beenders. "Maar als men er blijft over discussiëren, komt er niets."
Vraag is of de lijn naar het noorden, de spoorlijn Hasselt-Neerpelt, er ooit komt. "De spoorlijn is goedkoper dan de sneltram, daarom is gekozen voor de heropening van spoorlijn 18", wist Marino Keulen. "Ik geloof ook in de aanpak van minister Galant, om de prioriteiten van de regio's op te nemen in de investeringsplannen van de NMBS." "Er is veel vraag naar lijn 18", vulde Wouter Raskin aan. "Van dit momentum moeten we gebruikmaken om Hasselt-Neerpelt in het investeringsprogramma te krijgen." Voor An Christiaens is het wel een gevaarlijk momentum. "Er zijn besparingen bij de NMBS. We moeten allemaal de handen in mekaar slaan om de Limburgse spoorprioriteiten in het programma op te nemen."
"Er is al gezegd dat er geen nieuwe lijnen bijkomen. Ik hoop dat Hasselt-Neerpelt gerealiseerd kan worden, maar vrees er toch een beetje voor", aldus nog Johan Danen.
Afspraken
Het geloof in sneltram Hasselt-Maastricht is tot een dieptepunt gezakt omdat Maastricht het extra geld (20 tot 40 miljoen euro) niet heeft om de Wilhelminabrug over de Maas aan te passen. Minister-president Geert Bourgeois heeft al duidelijk laten verstaan dat de tram er niet komt als de eindhalte niet aan het station van Maastricht komt. "Uitgangspunt is een verbinding van station tot station", herhaalde ook Marino Keulen. "Misschien kan dat in een stappenplan gebeuren? Eerst een lijn tot aan de brug en op korte termijn verder tot aan het station."
Keulen gaf N-VA ook nog een veeg uit de pan. "We hebben ontiegelijk veel tijd gestoken in de tramlijn en dan wil men de prioriteiten omkeren naar Hasselt-Maastricht. N-VA keurt lijn 1 goed in Brussel en komt in Limburg zeggen dat ze twijfels hebben. Ze moeten niet met onze voeten spelen."
Wouter Raskin herinnerde Keulen aan de gemaakte afspraken. "Afspraak was een project van station tot station, maar één van de partners zegt dit eenzijdig op. Oorspronkelijk zou de lijn tot aan de universiteit van Maastricht lopen, dan het station en nu het shoppingcenter. Straks zitten ze nog in uw achtertuin."
Provocatie
Voor Rob Beenders is N-VA de boosdoener. "Het spreken met gespleten tong waren we gewoon van een andere partij. Er zijn al miljoenen geïnvesteerd in lijn 1. De minister-president moet zoeken naar oplossingen en het project niet afschieten in de krant."
Ook voor An Christiaens heeft Bourgeois onnodig geprovoceerd. "Hij moet in overleg gaan. Misschien kunnen we naar een gefaseerde uitvoering. Ook in Hasselt stopt de tram eerst aan het Dusartplein."
"Waarom gaan we niet allemaal samen voor de spoorweg Hasselt-Maastricht?", vroeg Eddy Wijnen zich af. "Een tramlijn heeft geen enkele zin als de verbinding niet van station naar station gaat. "Vlaanderen mag investeren in nieuwe spoorlijnen. Als de NMBS er straks niet wil op rijden, mogen we dat spoor met De lijn uitbaten."
Als de tram Hasselt-Maastricht er toch komt, wanneer zal die dan voor het eerst rijden? "Het zal oplopen tot 2020", verwacht Keulen. "Het slechtste is nietsdoen en wachten, dan geloven de mensen ons niet meer."
"Ik word volgende week 68 en denk het niet meer mee te maken", antwoordde Eddy Wijnen. "Om het met Jan Modaal te zeggen: dit project is te zot dat het er ooit komt." An Christiaens tot slot toonde zich optimistischer. "Ik hoop op een positief signaal van Maastricht." In 2025 kan de tram volgens haar op de rails staan.
Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2015