Anonieme klachten bij meldpunt sociale fraude blijven mogelijk

Door Wouter Raskin op 28 augustus 2015, over deze onderwerpen: Sociale Fraude

Ondanks de kritiek en beloftes van bevoegd staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD), komt er nu toch een anonieme kliklijn om medeburgers aan te geven die zich onder meer aan zwartwerk bezondigen.

 Via één meldpunt op het web kunt u vanaf oktober iedereen die in het zwart werkt, knoeit met uitkeringen, liegt over zijn thuisplaats of andere soorten sociale fraude pleegt, aangeven bij de overheid. En dat zult u anoniem kunnen doen, ondanks de expliciete belofte van staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) om er geen anonieme ‘kliklijn’ van te maken. ‘Het is gewoon technisch te moeilijk en te duur om de identiteit van elke melder te controleren’, zegt Jean-Claude Heirman, topman van de sociale inspectie.

Het project om een meldpunt voor sociale fraude op te richten bestond al onder de vorige federale regering, maar ging niet door. Vooral Open VLD paste voor een ‘goedkope kliklijn’ die anonieme meldingen toeliet. Ook zelfstandigenorganisaties en de Liga voor de Mensenrechten vonden dat een brug te ver. De regering-Michel nam het project over, maar Tommelein beloofde expliciet dat ‘het niet zou gaan over verklikking omdat het niet anoniem zal kunnen gebeuren’.

Maar in een parlementair antwoord aan de N-VA’er Wouter Raskin moet Tommelein nu toegeven dat het toch anoniem zal kunnen. Het meldpunt zal wel een naam, e-mailadres en telefoonnummer vragen van de melder, maar het zal perfect mogelijk zijn fictieve gegevens op te geven. De identiteit van de melders zal niet onderzocht worden. Melders kunnen ook opgeven dat ze niet gecontacteerd willen worden voor verdere uitleg.

Tommelein legt uit dat alleen een registratie via eID alle klagers kan identificeren, maar dat stelt problemen: niet iedereen heeft een eID-reader, het verhoogt de drempel en buitenlanders kunnen niets melden. Tommelein: ‘Als de melding ontvankelijk is qua inhoud, zal ze behandeld worden.’

De baas van de sociale inspectie vindt het niet belangrijk wie iets meldt, wel wát er wordt gemeld. ‘Op 1 oktober beginnen we’, stelt Heirman. Nu lopen meldingen binnen via een wirwar van kanalen en diensten. Bij de fiscus is geen centraal meldpunt. Toch stijgt het aantal verklikkingen van buren, familieleden, ex-bazen,... via anonieme brieven of mailtjes daar jaar na jaar.

Bron: De Tijd © Mediafin 2015

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is