U bent hier
Geen cijfers over kinderbijslagfraude bij studerende jongeren in buitenland

Via organisaties als AFS en WEP krijgen jongeren de kans om hun laatste jaar secundair onderwijs over te doen in het buitenland. Uit een artikel in De Morgen (18/06/15) bleek dat de ouders van sommige van deze jongeren een bezoekje kunnen verwachten van de sociale inspectie. Er zou immers gemakkelijk gefraudeerd kunnen worden. Zo is het mogelijk dat de jongeren uiteindelijk niet vertrekken en gaan werken. In dat geval hebben hun ouders geen recht meer op kinderbijslag.
Op een schriftelijke vraag van Kamerlid Wouter Raskin antwoordde staatssecretaris Tommelein dat het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag (FAMIFED) onmiddellijke of dringende controles uitvoert in situaties met een groot risico op onterecht uitbetaalde kinderbijslag. Eén van de elementen die tot zo’n dringende controle leiden is de situatie waarin een kind onderwijs volgt in een land buiten de Europese Unie of in een land waarmee België geen bilaterale overeenkomst gesloten heeft.
De dringende controles door FAMIFED worden echter niet geïnventariseerd op basis van de aard van de controle. Dit betekent dat er geen specifieke informatie beschikbaar is over de controles naar kinderbijslagfraude bij jongeren die in het buitenland studeren. Ook over het aantal vastgestelde inbreuken en het totale bedrag aan onterecht uitgekeerde en teruggevorderde kinderbijslagen bestaan er voorlopig geen aparte cijfers.
In zijn antwoord deelt de staatssecretaris mee dat FAMIFED momenteel werkt aan een informaticatoepassing die aparte statistieken in de toekomst wel mogelijk moeten maken. Bovendien staat er deze zomervakantie een vergadering gepland tussen het Federaal Agentschap en de representatieve organisaties van uitwisselingsprogramma’s. Bedoeling hiervan is een betere informatie-uitwisseling op poten te zetten.