U bent hier
N-VA Limburg: "Treinverbinding Hasselt-Neerpelt opnemen in investeringsplan"

BRUSSEL - Lijn 18, de voormalige spoorverbinding tussen Hasselt en Neerpelt, moet opgenomen worden in het nieuwe investeringsplan van de spoorwegen. Volksvertegenwoordiger Wouter Raskin (N-VA) heeft daarover een voorstel van resolutie ingediend bij de Kamer.
Net voor de grote vakantie pakte federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) uit met haar "Strategische visie voor het spoor in België". De minister verraste toen met de aankondiging dat het investeringsplan 2013-2025 in de prullenmand verdwijnt. Er komt een nieuw investeringsplan voor een bedrag van circa 16 miljard euro. Een investeringscel moet vanaf eind augustus dat nieuwe plan uittekenen, tegen eind dit jaar moet het er zijn.
Rendabel
Bilzenaar Wouter Raskin wil dat in het nieuwe investeringsplan ook de heraanleg wordt opgenomen van de Lijn 18 Hasselt-Neerpelt, die in 1957 gesloten werd. In het investeringsplan 2013-2025 was dat door de vorige Vlaamse minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) naar voren geschoven als een van de Vlaamse prioriteiten. Onlangs liet huidig Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weten dat ook voor hem Lijn 18 een prioriteit blijft. Om extra druk op de ketel te zetten, heeft Wouter Raskin nu een voorstel van resolutie in die zin ingediend bij de Kamer.
16 miljard euro is veel geld. Maar onvoldoende om alle geplande investeringen uit het vorige investeringsplan te realiseren. Keuzes op basis van maatschappelijke kosten-batenanalyses dringen zich op.
Voor de Lijn 18 kan en mag dat geen probleem zijn. Eerdere studies van de NMBS en Infrabel toonden aan dat er een groot reizigerspotentieel is voor Lijn 18. Op een gemiddelde werkdag zouden tot 6.500 pendelaars gebruikmaken van de verbinding. Omdat er nu geen trein is, neemt 88 procent van de pendelaars de auto en 12 procent de bus. Het recent gerenoveerd station van Neerpelt zou 3.000 extra reizigers aantrekken.
De ingebruikname van Lijn 18 kan bovendien op relatief korte termijn. De oude spoorwegbedding is er nog altijd en volgens Wouter Raskin zijn ook de treinstellen beschikbaar.
Ontsluiting van Limburg
De N-VA-volksvertegenwoordiger heeft nog een tweede argument om te pleiten voor het opnieuw activeren van Lijn 18. Het SALK-rapport van professor Herman Daems toonde zwart op wit aan dat de gebrekkige ontsluiting van Limburg voor zowel personen- als goederenvervoer een rem is op de economische ontwikkeling van de provincie.
In het rapport werden ook een reeks projecten naar voren geschoven die een positieve weerslag zouden hebben op de werkgelegenheid en de economische activiteiten in Limburg. Lijn 18 is een van die projecten. Nu is het nog de missing link in de ontsluiting van Noord-Limburg en de Kempen.
Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2015