U bent hier
Vier Limburgse stations met verhoogd risico op spoorlopen

Spoorlopen is levensgevaarlijk en wettelijk verboden. Toch werden er in 2014 maar liefst 509 gevallen geteld van mensen die zich op het spoor waagden. Dat is een stijging ten opzichte van de voorgaande jaren. Vaak gaat het om pendelaars die voor een kortere weg kiezen.
Infrabel en Securail hebben over het hele land 91 kritieke zones of "hotspots" geïdentificeerd met een verhoogd risico op spoorlopen. Dat antwoordde minister Galant op een schriftelijke vraag van N-VA-Kamerlid Wouter Raskin. In de lijst zijn ook vier Limburgse stations/stopplaatsen terug te vinden: Bilzen, Diepenbeek, Kiewit en Schulen.
Spoorlopen kan zware gevolgen met zich meebrengen: in 2014 lieten negen mensen het leven, zeven personen raakten zwaargewond. Ook het normale treinverkeer wordt gehinderd. Alle treinen in de buurt moeten immers stoppen en lopen zo vertraging op. Voor 2014 gaat het om een totaal van 62 741 minuten vertraging.
Infrabel plant daarom verschillende maatregelen om spoorlopen tegen te gaan. Het gaat hierbij om het plaatsen van afsluitingen, struikelmatten en waarschuwingsborden. Daarnaast moeten speciale campagnes de bevolking sensibiliseren. De kostprijs van dit alles wordt geraamd op 2 475 000 EUR.
Een proefproject met struikelmatten in Waver bleek alvast een groot succes. Het aantal spoorlopers daalde er met 94%. Infrabel denkt dan ook aan een uitbreiding van dit project. Zeventig overwegen komen in aanmerking. De installatie van de matten zou 840 000 EUR kosten.
Op zijn vraag naar de sanctionering van spoorlopers en het aantal geïnde boetes ontving Raskin geen antwoord. De minister liet enkel weten dat de controles door politie en Securail zullen worden opgevoerd.