U bent hier
Vlaamse export nooit groter dan in 2014

Vlaanderen exporteerde in 2014 voor 293,5 miljard euro: het hoogste bedrag ooit. Dat blijkt uit een analyse van de exportcijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR), uitgevoerd door Flanders Investment & Trade (FIT). “Die cijfers tonen eens te meer aan dat we niet alleen Vlaanderen als logistieke hub verder moeten uitbouwen, maar ook ons industrieel weefsel moeten versterken”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. “We mogen de boot van de Vierde Industriële Revolutie niet missen.”
Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische export klopte in 2014 af op 82,4 procent. Wallonië was dat jaar goed voor 15,3 procent en Brussel voor 2,3 procent. “Voor de Vlaamse economie, de economische motor van het land, blijft de uitvoer zeer belangrijk. Gelukkig blijft die groeien, ook als de economische omstandigheden minder gunstig zijn”, zegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade. In 2014 steeg de Vlaamse export met een half procent in vergelijking met 2013.
Nieuwe groeimarkten aanboren
“Wij zetten onze Vlaamse bedrijven maximaal ertoe aan om hun exportmarkten voldoende te diversifiëren en nieuwe groeimarkten aan te boren”, vervolgt Tillekaerts. “Dat leidt tot nog betere prestaties en een beter concurrentievermogen.” Die inspanningen wierpen alvast hun vruchten af: de toegang tot nieuwe groeimarkten is in 2014 opvallend vergroot. De export naar het Midden-Oosten deed het qua groei (+4,9 %) zelfs nog een pak beter dan het globale groeigemiddelde in Azië (+2,84 %).
De export naar onze buurlanden en belangrijkste exportpartners - Duitsland, Nederland en Frankrijk - kende dan weer een lichte terugval. De export naar het Verenigd Koninkrijk, Polen en Spanje deed het een stuk beter. “Het is positief dat onze markttoegang naar nieuwe groeimarkten in het Midden-Oosten en Sub-Sahara-Afrika is gestegen”, stelt Bourgeois. “Anderzijds hoop ik dat - na een terugval van de export naar onze buurlanden - we daar volgend jaar terug kunnen aanknopen met een stijging.”
Chemie en farma aan kop
Met een aandeel van 22,5 procent in de Vlaamse totaaluitvoer, bleven chemie en farma ook in 2014 met voorsprong de rangschikking aanvoeren van de Vlaamse sectorale exportportefeuille. De uitvoer van minerale brandstoffen, op de tweede plaats in de lijst, kende een vrij zware terugval van liefst 10,24 procent. Dat was het gevolg van de gedaalde olieprijs en afgenomen afzetvolumes.
De Vlaamse import daalde ten slotte lichtjes (-0,38 %) tot 286,4 miljard euro. Ook dat is grotendeels toe te schrijven aan de prijsfluctuaties van minerale brandstoffen.
Beluister hier minister-president Bourgeois in het actualiteitenprogramma ‘De Ochtend’ op Radio 1. Hij geeft er meer tekst en uitleg bij de jongste Vlaamse exportcijfers.