Veiligheidspersoneel De Lijn en NMBS zelf vaak arbeidsongeschikt door agressie

Door Renate Hufkens op 6 maart 2015, over deze onderwerpen: De Lijn, NMBS, Veiligheid

Veiligheidsagenten van De Lijn en de NMBS zijn zelf vaak het doelwit van agressie. Dat blijkt uit cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bekendmaakte op vraag van N-VA-Kamerlid Renate Hufkens. Zo moest De Lijn vorig jaar in totaal 820 dagen werkverlet wegens agressie toekennen aan de 297 leden van haar veiligheidspersoneel. Dat is 2,7 dagen verlet per persoon. Bij de NMBS waren de 391 veiligheidsagenten 743 dagen arbeidsongeschikt, of ongeveer 2 dagen per medewerker.

Sinds 2004 kunnen de openbare vervoersmaatschappijen De Lijn, TEC, MIVB en NMBS gebruikmaken van veiligheidsagenten. Basis daarvoor is een wet die deze veiligheidsagenten ook een beperkte politionele bevoegdheid toekent. Zo kunnen zij onder meer vaststellingen doen, identiteitscontroles uitvoeren en fouilleren. Ze kunnen ook gebruikmaken van pepperspray en/of handboeien.

Oost-Vlaanderen koploper

Bij De Lijn vielen er in 2014 ook opvallende verschillen te noteren tussen de provincies. Zo was Oost-Vlaanderen koploper met maar liefst 586 dagen voor 82 veiligheidsagenten of gemiddeld 7 dagen werkverlet per persoon, terwijl het aantal dagen werkverlet wegens agressie in Antwerpen en West Vlaanderen bijna nihil was.

Renate Hufkens betreurt dat de mensen die de veiligheid van reizigers, stations en stationsgebouwen moeten garanderen, zo vaak zelf het slachtoffer worden van agressie. “Vooral de cijfers voor Oost-Vlaanderen vallen in negatieve zin op. Dat het veiligheidspersoneel daar gemiddeld zeven dagen arbeidsongeschikt is, baart ons zorgen. Blijkbaar gaat het effectief om fysieke agressie. We moeten dit probleem duidelijk opvolgen en analyseren.”

 

Foto © Tim Dirven bvba / imagedesk.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is