U bent hier
Trajectbegeleiding VDAB helpt meer langdurig zieken aan werk

Van de langdurig zieke personen die een individueel traject bij de VDAB hebben gevolgd, is op dit moment ongeveer veertig procent effectief aan de slag. Dat blijkt uit de meest recente cijfers hierover. Door aan de slag te gaan, behouden langdurig zieken het contact met de arbeidsmarkt en krijgen ze op termijn zicht op wedertewerkstelling.
Het aantal Belgen op beroepsactieve leeftijd met een ‘langdurige aandoening’ die aan het werk zijn, ligt momenteel onder het Europese gemiddelde. Via een samenwerkingsovereenkomst en individuele trajecten op maat trachten de VDAB, het RIZIV en de ziekenfondsen mensen die daartoe gemotiveerd zijn en het fiat van hun arts hebben opnieuw aan het werk te krijgen. De trajecten op maat begeleiden arbeidsongeschikte personen volgens de eigen mogelijkheden en beperkingen en worden zo snel mogelijk na het begin van de arbeidsongeschiktheid opgestart. Dat verhoogt immers de kans op werk.
“Dat veertig procent nu effectief aan de slag is, bewijst dat de samenwerking tussen de betrokken diensten een stap in de goede richting is”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Hofkens. De N-VA heeft er dus goede hoop op dat personen die arbeidsongeschikt zijn verklaard, niet automatisch permanent van de arbeidsmarkt uitgesloten worden.