Schendt Turkse regeringspartij AKP van premier Erdogan onze privacywetten?

Door Peter De Roover op 21 oktober 2015, over deze onderwerpen: Turkije, Buitenlandse Zaken, Privacy
Schendt Turkse regeringspartij AKP van premier Erdogan onze privacywetten?

De Turkse premier Erdogan en zijn regeringspartij AKP hebben blijkbaar toegang tot gegevens van Belgen met een Turkse achtergrond én ze gebruiken die ook om stemmen te ronselen voor de nakende verkiezingen op 1 november. Kamerlid Peter De Roover wil weten of minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) dat een normale gang van zaken vinden. “Ik kan me moeilijk voorstellen dat adresgegeven op basis van etnische afkomst zomaar mogen worden doorgegeven aan buitenlandse politieke partijen”, aldus De Roover. “Daarom wil ik ook weten welke instantie die informatie heeft verstrekt.”

Er is veel ophef ontstaan over een door premier Erdogan en AKP-voorzitter Ahmet Davutoglu ondertekende brief die ‘Turkse Belgen’ ontvingen. Daarin vraagt Erdogan die buitenlandse kiezers om te stemmen op zijn AKP-partij, met de belofte van allerlei voordelen. Ook in andere landen ontvingen mensen deze brief.

Financiële steun en voordelen

“Ik stel met grote verbazing vast dat AKP-stemmers zouden worden beloond met bijvoorbeeld twintig procent korting op vluchten met Turkish Airlines, toelagen voor Turkse vrouwen die in het buitenland kinderen krijgen en een verlaging van de afkoopsom van de militaire dienstplicht”, zegt De Roover. Hij stelt zich ook vragen bij een aantal ‘beloften’ die gedaan worden, zoals financiële steun voor crèches en kleuterscholen die tweetalig onderwijs aanbieden – met name Turks en Nederlands of Frans - en de mate waarin die eventueel een inbreuk vormen op het beginsel van niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

De Roover vermoedt in elk geval een stevige inbreuk op onze privacywetten en dringt bij de bevoegde minister en staatssecretaris daarom aan op een grondig onderzoek. “Ik verwacht ook dat zij nagaan hoe we zulke praktijken in de toekomst onmogelijk kunnen maken. Dit kan en mag geen normale gang van zaken zijn”, besluit De Roover. In Nederland heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) alvast een onderzoek opgestart.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is