U bent hier
N-VA steunt mee maatregelen die discriminatie op arbeidsmarkt doeltreffend aanpakken

De N-VA heeft mee een resolutie uitgewerkt die concrete stappen voorstelt om discriminatie op de arbeidsmarkt doeltreffend aan te pakken. “We zetten eerst en vooral in op gerichte controles bij de federale overheid, die zichzelf als werkgever moet reguleren”, legt N-VA-Kamerlid Zuhal Demir uit. “Daarnaast vragen we de sociale partners om ook in alle private sectoren systemen van zelfregulering uit te werken. En ten slotte voorzien we ook de instrumenten om die af te dwingen.”
“Discriminatie is bij wet verboden, maar er is een probleem met de handhaving”, stelt Demir vast. “Sinds de inwerkingtreding van de antidiscriminatiewetten van 2007 is er slechts één proces-verbaal opgesteld. De oorzaak: discriminatie is moeilijk te bewijzen. De overheid moet daarom ruimere bevoegdheden krijgen om effectiever te kunnen optreden.”
“De overheid moet altijd het goede voorbeeld geven en zichzelf scrupuleus controleren op de toepassing van haar eigen wetten”, vindt Demir. Daarom vraagt de resolutie dat de federale overheid zou voorzien in een systeem van gerichte controles van zichzelf als werkgever. Daarnaast moet die federale overheid overleggen met andere overheden, om gerichte controles te voorzien in alle instellingen die je tot de publieke sector kan rekenen of die in belangrijke mate met publieke middelen gefinancierd worden.
Geen heksenjacht
“De strijd tegen discriminatie in de private sector mag geen heksenjacht worden van de overheid, die werkgevers bij voorbaat verdacht maakt”, merkt Demir op. “Daarom zetten we ook daar in de eerste plaats in op zelfregulering. Verder stellen we voor om de sociale partners zelf instrumenten te laten ontwikkelen, om na te gaan in welke mate er gediscrimineerd wordt in de verschillende sectoren en vervolgens te bemiddelen met die bedrijven.”
“Via zelfregulering kunnen we al een hele weg afleggen, te meer omdat die niet vrijblijvend is. Na twee jaar moet de overheid evalueren of ze in alle sectoren is ingesteld en wordt uitgevoerd. De succesvolle zelfregulering van Federgon, de koepel van dienstenchequebedrijven, moet daarbij model staan”, aldus Demir.
Gerichte controles mogelijk
Tot slot moet de overheid instrumenten krijgen om discriminatie effectief vast te stellen en aan te pakken. “Daarom vragen we om te voorzien in een systeem waarbij de sociale partners de resultaten van de zelfregulering automatisch overmaken aan de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten, indien ze een duidelijke aanwijzing hebben dat een bedrijf blijft discrimineren. Die directie kan dan een termijn opleggen aan de werkgever om de regels na te komen. Wanneer die er niet in slaagt te bewijzen dat hij maatregelen heeft genomen, kan de overheid de werkgever binnen het kader van een gerechtelijk onderzoek onderwerpen aan gerichte controles, om bewijsmateriaal te verzamelen voor de opmaak van een proces-verbaal.”