U bent hier
Meer Europese middelen voor bescherming buitengrenzen
De landen aan de buitengrenzen van Europa zijn niet langer in staat om de grenzen op een voldoende wijze te bewaken. Zo blijkt ook uit een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Het Europees Hof oordeelde dat België het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden heeft toen het een Afghaanse asielzoeker naar Griekenland doorverwees in het kader van de Dublin II-Verordening. Het Hof oordeelt dat de elementaire rechten van de asielzoeker niet worden gerespecteerd in Griekenland, waardoor België er geen asielzoekers meer mag naar doorverwijzen.
Wij vinden dat Europa meer middelen moet vrijmaken voor bescherming van de buitengrenzen. De Dublin II-Verordening regelt welke staat in Europa verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielverzoek. Het stelt dat de lidstaat waarlangs een asielzoeker op illegale wijze de Europese grens heeft overschreden, de asielaanvraag van de asielzoeker in kwestie moet behandelen.
Het uitgangspunt van de verordening is dat een asielzoeker zijn asielaanvraag in één EU-land behandeld krijgt. Opeenvolgende aanvragen binnen de Dublinlanden, zoals de ondertekenende staten van de verordening worden genoemd, worden zo voorkomen waardoor ‘asielshoppen’ onmogelijk wordt.
Meer ondersteuning
De N-VA meent dat niet de principes van de Dublin II-Verordening ter discussie moeten worden gesteld, maar dat er net meer ondersteuning moet komen om deze principes te kunnen naleven.
De Europese Unie moet sterker ingrijpen indien een Dublinland zoals Griekenland overspoeld wordt door illegale migranten. Zo vindt op dit moment een enorme meerderheid van de ontdekte illegale grensoverschrijdingen binnen de EU plaats in Griekenland.
Op 5 november 2010 stuurde het Europese agentschap voor de buitengrenzen (Frontex) een missie naar Griekenland. 175 Europese grenswachten werden ingezet om Griekenland te assisteren bij deze massale instroom van asielzoekers en kandidaat-vluchtelingen. Het extra personeel maakt deel uit van de zogenaamde RABIT’s (Rapid Border Intervention Teams), die in 2007 door Frontex zijn opgericht om lidstaten te kunnen helpen in noodsituaties.
Bijkomende manschappen
Deze ondersteuning is onvoldoende. De N-VA is voorstander van een forse uitbreiding van het contingent grenswachten dat momenteel wordt ingezet in Griekenland. Gezien het aantal vluchtelingen dat Griekenland te verwerken krijgt is het aantal van 175 manschappen slechts een symbolische druppel op een hete plaat. Het inzetten van bijkomende manschappen zou tevens een signaal zijn aan de Griekse bevolking dat Europa hen niet aan hun lot overlaat.”
Maar ook de ondersteuning voor de opvang van asielzoekers in het land waar de illegale migranten de grenzen overschreden, moet uitgebreid worden. Enkel door deze bijkomende ondersteuning kan een waardig maar strikt Europees asielbeleid worden gevoerd.