U bent hier
Leger blijft aantrekkelijke werkgever: tachtig procent meer kandidaat-(onder)officieren
Veel mensen ambiëren nog steeds een carrière bij Defensie. “Tegenover 2010 steeg het aantal sollicitanten voor de job van officier en onderofficier met bijna tachtig procent”, stelt Kamerlid Renate Hufkens vast. “Goed nieuws is ook dat het aantal sollicitanten dat wordt afgekeurd om medische of psychologische redenen nog nooit zo laag lag. Druggebruik blijft de voornaamste reden voor medische afkeuring.”
In de periode 2010-2014 bleef het aantal sollicitanten bij Defensie constant boven de 14.000. Bij de officieren en onderofficieren steeg het aantal kandidaten zelfs van 4.506 naar 8.082: een toename met bijna tachtig procent. “Voor alle vacante functies samen kwam Defensie in 2014 uit op 14.757 sollicitanten: het hoogste aantal van de voorbije vijf jaar, op 2013 na. Het Belgische leger blijft dan ook een aantrekkelijke werkgever”, stelt Hufkens.
Tussen 2010 en 2014 daalde het aantal sollicitanten dat tijdelijk ongeschikt werd verklaard voor een job bij Defensie met 41 procent, van 1.036 naar 611. Het aantal personen dat definitief ongeschikt werd verklaard daalde dan weer van 383 naar 148 gevallen, een daling met maar liefst 61 procent. “Die trend geeft aan dat ons leger de komende jaren steeds vaker nieuwe medewerkers kan verwelkomen”, verduidelijkt Hufkens. “Dat is noodzakelijk als we Defensie willen verjongen.”
Nultolerantie voor druggebruik
Het aantal sollicitanten dat tijdelijk of definitief ongeschikt werd verklaard wegens persoonlijkheids- of gedragsstoornissen of druggebruik blijft wel onrustwekkend hoog. “Het grote aantal medische afkeuringen bij een vermoeden van druggebruik bewijst dat Defensie de nultolerantie hiervoor blijft hanteren. Een uiterst belangrijk signaal voor deze sector,” besluit Hufkens. Toekomstige werknemers worden ook gescreend op overgewicht, een slecht gebit en piercings.