U bent hier
Konijnen martelen voor hippe kledij: meer transparantie over productieketen moet wanpraktijken tegengaan

Bij undercoverbezoeken aan angorafokkerijen in China heeft de dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) brute folterpraktijken vastgesteld. Zo worden de angorakonijnen er om de twee à drie maanden levend geplukt. Met hun vacht worden truien en accessoires gemaakt. Vlaams Parlementslid Grete Remen (N-VA) pleit al langer voor het volledig openbaar maken van de productieketen, om consumenten en handelaars beter bewust te maken van de manier waarop sommige kledij wordt gemaakt.
“Zo heb ik enkele maanden geleden nog een resolutie ingediend voor meer transparantie”, zegt Remen. “Niet alleen om kinderarbeid of andere erbarmelijke arbeidstoestanden aan te klagen, maar ook de bedenkelijke behandeling van dieren.” In China, de grootste producent van angora, bestaan er bijvoorbeeld geen regels voor dierenwelzijn en dus ook geen straffen voor dierenmishandeling. “Alle berichten over dierenmishandeling ten spijt, is het gros van de consumenten zich nog steeds niet bewust van de manier waarop hun kledij gemaakt wordt”, stelt Remen vast.
Leveranciers bekendmaken
Meer transparantie krijg je bijvoorbeeld wanneer handelaars hun leverancierslijsten bekendmaken. Zo kan je wanpraktijken sneller opsporen en aan banden leggen. “De textielfederaties Creamoda en Fedustria zouden hun leden daartoe moeten durven aanzetten”, vindt Remen. Ook ziet zij daarin een belangrijke rol weggelegd voor Flanders Investment & Trade (FIT).