U bent hier
Geen uitkeringen meer voor Janssen & co!
Het was toch wel even schrikken toen bekend raakte dat Ronald Janssen per maand nog steeds 1.650 euro wedde ontvangt als arbeidsongeschikte. Wij menen te weten dat dit geen alleenstaand geval is. Heel wat criminelen leggen een spaarpot aan op kosten van de sociale zekerheid.
Op zijn assisenproces in Tongeren bleek dat Ronald Janssen nog steeds elke maand zijn lerarenwedde (1.650 euro) op zijn rekening gestort krijgt. De scholengroep Sint-Martinus in Herk-de-Stad had Janssen weliswaar ontslagen, maar hij ging in beroep waardoor hij voorlopig op de loonlijst blijft staan.
Deze van meervoudige moord beschuldigde man zou niet de enige zijn die ‘zittend’ rijk wordt. Een arbeidsongeschikte kan tijdens zijn periode in de gevangenis een aardig spaarpotje opbouwen omdat de uitbetaling van ziekte-uitkeringen blijft doorlopen. Een ziekte-uitkering wordt toegekend aan personen die hun beroepsactiviteit niet meer kunnen uitoefenen door een ziekte of een ongeval. Het is een inkomensvervangende uitkering die kan oplopen tot bijna 2000 euro per maand.
Kost en inwoon
Is dit niet een beetje de wereld op zijn kop? Het kan niet zijn dat de maatschappij en de sociale zekerheid nog moeten opdraaien voor mensen die een crimineel feit hebben gepleegd en kost en inwoon krijgen in de gevangenis.
Volgens de huidige reglementering blijft een ziekte-uitkering voor 100% behouden voor wie personen ten laste heeft. In het andere geval wordt ze gehalveerd. Volgens de wetgeving verliezen werknemers hun volledige loon zodra ze van hun vrijheid beroofd worden. Maar het geval Janssen toont aan dat de sociale zekerheid in dit land een gatenkaas is, met ontelbaar veel achterpoortjes.
Een ander voorbeeld: een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuyse krijgt nog steeds een uitkering, nota bene op basis van een letsel dat hij opliep in een vorig schietincident met de politie…
Daar moet maar eens paal en perk worden aan gesteld. De burgers van dit land zullen weinig zin hebben om ook nog eens uitkeringen te moeten betalen aan criminelen. Dat is er echt wel te veel aan.
Hoeveel gedetineerden?
De minister van Sociale Zaken geeft toe dat ze niet weet aan hoeveel personen, die in de gevangenis verblijven, er momenteel nog een uitkering betaald wordt. Noch de minister noch het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) zien blijkbaar graten in deze bizarre situatie. Indien een invalide opgeroepen wordt voor een onderzoek en hij zich niet kan aanbieden omdat hij in de gevangenis zit, gaat een arts van het RIZIV ter plaatste. Er wordt dan bekeken of de gevangene op medisch vlak nog aan de voorwaarden voldoet om een uitkering te genieten, maar het feit dat hij in de cel zit, speelt hoegenaamd geen rol. Dat kan niet, vinden wij.
Deze situatie vind ik financieel en ethisch niet te verantwoorden en daarom dien ik een wetsvoorstel in om het recht op uitkeringen van rechtswege te schorsen tijdens de periodes dat de arbeidsongeschikte in de gevangenis zit. Nadat de arbeidsongeschikte zijn straf heeft uitgezeten wordt nagegaan of de voorwaarden tot erkenning wegens arbeidsongeschiktheid nog vervuld zijn. Het recht op uitkeringen kan daarna dus weer bekeken worden.