U bent hier
Gedateerde informatie Voedselagentschap brengt horeca schade toe
N-VA-Kamerlid Renate Hufkens heeft mogelijke dysfuncties binnen het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) aangeklaagd. In de media verschenen namelijk berichten dat een op de vier toprestaurants in Vlaanderen en Brussel bij inspecties opmerkingen kregen over infrastructuur, inrichting en hygiëne, zodat binnen het half jaar een tweede controle moest volgen. Vaak gaat het daarbij om kleine problemen zoals het ontbreken van thermometers in frigo’s of onvoldoende gescheiden afvalcontainers.
Bron van de berichtgeving waren de inspectieverslagen van het FAVV. Die waren vroeger niet raadpleegbaar, maar worden na een arrest van de Raad van State vanaf dit jaar verplicht gepubliceerd op de website foodweb.be. Probleem is echter dat die verslagen gedateerd zijn en in bepaalde gevallen al vijf jaar oud. De meeste restaurants hebben de problemen intussen reeds opgelost. In sommige gevallen zouden er ook al nieuwe controles geweest zijn, maar die werden nooit gepubliceerd. Daarnaast vroegen sommige restaurants expliciet naar een nieuwe controle, die ze echter nooit hebben gekregen.
“Transparantie is belangrijk”, beklemtoont Hufkens. “Dankzij de publicatie van de inspectieverslagen weet de consument dat belangrijke hygiënemaatstaven worden nageleefd. Maar het FAVV controleert streng, en gaat vervolgens fluitend naar huis. Er is nauwelijks opvolging.”
Betere dienstverlening, minder bureaucratie
Volgens de bevoegde minister zou het nieuwe informatiesysteem van het FAVV vanaf juni operationeel moeten zijn. Hufkens is echter niet tevreden over de manier waarop de informatie beschikbaar wordt gesteld: “Mensen moeten zich eerst aanmelden op een website, waarna ze naar het hoofdkantoor van het FAVV worden uitgenodigd om het verslag te komen inkijken. Die barrières zijn onnodig. Bovendien is er geen enkele garantie dat de informatie die ze daar te zien krijgen ook al niet vijf jaar oud is.”
“Het FAVV wordt voor 15 procent gefinancierd uit heffingen waarvan de horeca jaarlijks ongeveer 26 procent op zich neemt. Daarvoor mag ze op zijn minst een goede dienstverlening verwachten en niet enkel strenge controles,” besluit Hufkens.