Europees noodsysteem eCall kan duizenden mensenlevens redden

Door Louis Ide op 4 december 2014, over deze onderwerpen: Europees Parlement, Gezondheidszorg, Innovatie, Technologie
Europees noodsysteem eCall kan duizenden mensenlevens redden

Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor ‘eCall’. Dat noodsysteem wordt ten laatste tegen 31 maart 2018 ingebouwd in alle nieuwe types van personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen. Bij een ongeval maakt de eCall-technologie automatisch verbinding met de dichtstbijzijnde noodcentrale, mét respect voor de privacy. N-VA-Europarlementslid en gezondheidsspecialist Louis Ide, die mee zijn stempel drukte op het akkoord, noemt het “een belangrijke stap op weg naar de ontwikkeling van intelligente verkeerssystemen”.

“Als arts ben ik vooral opgetogen dat er met eCall een snellere en efficiëntere medische hulpverlening ter plaatse zal komen. Daardoor kunnen we meer mensenlevens redden”, benadrukt Ide de duidelijke voordelen van het systeem. In 2013 lieten in de hele EU 26.000 personen het leven in een verkeersongeval. “Tegelijk zal het kostenplaatje van de interventies lager liggen. eCall moet ook een verlichtend effect hebben op het probleem van de soms grote filevorming na een ongeval. Omdat hulpdiensten sneller ter plaatse kunnen zijn, kunnen de verkeersproblemen vlugger worden opgelost.”

De N-VA-politicus pleitte tijdens de onderhandelingen ook consequent voor een afdoende bescherming van de persoonsgegevens en tegen het mogelijke misbruik ervan. “Omdat eCall bepaalde informatie naar de noodcentrale zendt, was het belangrijk in te schrijven dat die gegevens enkel en alleen gebruikt worden voor de noodzakelijke doeleinden, in het bijzonder de hulpverlening. Het systeem mag zeker niet als 'zwarte doos’ gaan fungeren, maar enkel het type wagen, het type brandstof, het tijdstip van ongeval, en de exacte locatie meedelen.”

De toekomst is open
Het akkoord houdt ook rekening met toekomstige uitbreidingen van het systeem. Daarbij blijft een voldoende open karakter behouden, worden geen monopolies in de hand gewerkt en blijft de keuzevrijheid voor consumenten gegarandeerd. “Voor het aanwijzen van de dichtstbijzijnde garage zou de fabrikant van het eCall-systeem concurrentiebeperkend gedrag kunnen vertonen, door bijvoorbeeld te verwijzen naar de herstelplaats van één bepaald automerk en zo de deur te sluiten voor andere marktspelers. Daarom onderstreept het akkoord dat bij toekomstige technologische ontwikkelingen de vrije mededinging tussen verschillende fabrikanten gevrijwaard moet blijven”, aldus nog Ide.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is