Europa steunt fiscaal federalisme

Door Frieda Brepoels op 4 februari 2012, over deze onderwerpen: Belastingen, Economie, Europese Commissie, Regio's in Europa

Deze week keurde het Europees parlement zijn "Jaarverslag over Belastingen" met een ruime meerderheid goed. Het is de eerste keer dat het halfrond dergelijk verslag publiceert dat tot doel heeft een bijdrage te leveren aan de tenuitvoerlegging van het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2012. Zo wordt in het verslag aandacht besteed aan de initiatieven op belastinggebied die de Commissie in 2011 heeft genomen en aan terreinen waarop verdere initiatieven nodig zijn om de werking van de interne markt te verbeteren en Europa competitiever te maken.

Het verslag is in één opzicht bijzonder relevant, niet het minst in de Belgische context. Want samen met andere volksnationalistische Europarlementsleden uit Schotland (Alyn Smith van de Scottish National Party), Catalonië (Ramon Tremosa van Convergència Democràtica de Catalunya) en Baskenland (Izaskun Bilbao van de Partido Nacionalista Vasco), heb ik een opmerkelijke passage in het verslag weten in te brengen. Met een overweldigende meerderheid van 516 stemmen op 754 stelt het Europees Parlement in die passage dat "fiscaal federalisme een nuttig instrument kan zijn om eigen verantwoordelijkheid bij belastingbeheer op regionaal niveau te bereiken en daarmee de economische efficiëntie te verhogen".

Deze ruime steun aan het principe van fiscaal federalisme is uiteraard een sterk signaal dat dit concept niet moet worden afgedaan als iets wereldvreemds, zoals al te vaak wel wordt gedaan. Hoewel iedereen het fundamentele principe "no taxation without representation" kent, worden regio's in Europa (ook Vlaanderen) al te vaak geconfronteerd met het omgekeerde principe: "no representation without taxation". Als een regering geld kan uitgeven, maar het niet zelf kan ophalen bij burgers aan wie men geen verantwoording hoeft af te leggen voor wat ze met dat geld doet, dan zitten we met een democratisch deficit. Regio's die de controle houden over hun eigen belastingen en verantwoordelijkheid moeten afleggen, gaan daarentegen bewuster om met wat ze met het belastingsgeld doen.

Zoals bekend staat in België de fiscale autonomie nog maar in de kinderschoenen, en kunnen de deelstaten nog steeds geen eigen fiscaal beleid op poten zetten die naam waardig. We blijven vooralsnog zitten met een systeem van dotaties. Een beleid dat de Vlaamse concurrentiepositie verbetert, zal er niet komen door enkel met wat op- en afcentiemen te kunnen schuiven.

Nee, om onze economie sterker te maken, is meer fiscale autonomie de aangewezen weg, zodat Vlaanderen zelf zijn tarief kan vastleggen en in staat is een verantwoord economisch en sociaal beleid te voeren. Het zal de transparantie en de efficiëntie alleen maar ten goede komen. Helaas schiet de voorgenomen hervorming van de Financieringswet door de federale regeringspartijen daarin schromelijk tekort. Gelukkig dat Europa wel al het licht heeft gezien...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is