De Lotto is er niet om snel rijk te worden

Door Peter Dedecker op 13 april 2015, over deze onderwerpen: Overheidsbedrijven
De Lotto is er niet om snel rijk te worden

Tik op Google de zoekterm “snel rijk worden” in en het eerste resultaat is een advertentie voor de website van de Nationale Loterij. De Loterij mist hierdoor alweer een kans om zich te profileren als een ethisch bedrijf en focust alweer op de sociaal zwakkere in de maatschappij, weliswaar op de verkeerde manier.

Wie op het eetfestijn van eender welke lokale sport-, natuur- of cultuurvereniging deelneemt aan de tombola en een lotje koopt, doet dat in de eerste plaats om het goede doel te steunen. Met een mooie prijzenpot maak je het plezierig en aantrekkelijk om mee te spelen (bij de tombola op het eetfestijn van N-VA Gent op zondag 19 april is dat overigens een mooie en nuttige bon van Colruyt ;-)), maar er is geen zinnig mens die denkt rijk te worden op die manier, door tombola's af te schuimen. Helaas is dat wel de manier waarop de Nationale Loterij haar producten aan de man brengt, met slogans als “word schandalig rijk” of advertenties bij Google onder de zoekterm “snel rijk worden”. Dat niet-ethische bedrijven dergelijke boodschappen verspreiden en ook sociaal zwakkeren die ten einde raad op Google zoeken naar manieren om “snel rijk te worden” proberen te overhalen, kunnen we verwachten. De boodschap die we met z'n allen moeten geven aan wie financiële problemen heeft, is een boodschap van uitgaven beperken (zeker inzake “spelplezier”), werken en desgevallend hulp zoeken. Waar zijn we mee bezig als een overheidsbedrijf de boodschap geeft dat je je kan wenden tot de loterij?

Eens de vis binnengehaald, kan die z'n geld niet alleen verspelen op de klassieke Lotto-trekkingen, maar ook op het online aanbod op e-lotto.be. In 2014 telde dat platform 441.933 online speelrekeningen, waarvan 41 procent actief speelde. In tegenstelling tot bij anderen is het geld dat je kan verspelen bij onze ethische operator wel beperkt: je kan elke dag maximum 300 euro verliezen en per week maximum 500 euro inzetten. Bij een ander kan je nog meer verliezen, maar de vraag is of sociaal zwakkeren wel gebaat zijn bij overheidscommunicatie die hen ertoe aanzet om per week tot 500 euro te verspelen met de boodschap dat je “snel schandalig rijk” kan worden.

Die boodschappen om snel rijk te worden, maar in de feiten een stuk armer, zijn overigens alomtegenwoordig. In 2014 besteedden de verschillende aanbieders van kansspelen maar liefst 66,8 miljoen euro aan advertenties. De Nationale Loterij is op haar eentje goed voor bijna de helft van dat bedrag, of meer dan 31 miljoen euro, en slaat je dus meer dan wie ook om de oren met de boodschap dat je schandalig rijk kan worden.

Het is jammer dat de Loterij op die manier te werk gaat. De Loterij heeft immers andere en betere troeven om mee uit te pakken, zoals bijvoorbeeld de vele goede doelen die gefinancierd worden met loterijgeld. Zo deelde de Loterij in 2014 een slordige 205 miljoen euro subsidies uit aan tal van goede doelen, het ene al beter dan het andere volgens de smaak van de speler of de heersende politieke machten, gaande van het Rode Kruis over de Koning Boudewijnstichting en Bednet tot Basketclub Oostende of de Lotto Wallonia Cup en Mons Culturele Hoofdstad. Als je de federale begroting als een goed doel ziet, nu misschien meer dan vroeger, kan je ook de 135 miljoen euro monopolierente hier bij optellen.

Als de Nationale Loterij haar missie wil waarmaken om een maatschappelijk verantwoorde en professionele aanbieder van spelplezier te zijn, zal ze eerst en vooral werk moeten maken van meer ethische marketing. Slogans als “word schandalig rijk” horen daar niet bij, net zomin als het adverteren op Google bij de zoektermen “snel rijk worden”. De Loterij kan daarentegen beter inzetten op haar sociale rol en de projecten die de spelers door hun deelname ondersteunen. Dat is niet alleen ethischer dan de huidige manier van werken, die mensen die het al moeilijk hebben in het leven nog dieper in de miserie dreigt te duwen. Het is ook gewoon veel eerlijker.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is