U bent hier
Bart De Wever: “Investeer in Staatsveiligheid, niet in Senaat”

In een reactie op de recente terreuraanslagen in Parijs stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever onder meer voor om de Senaat af te schaffen en die middelen door te schuiven naar de Staatsveiligheid. De Wever schaart zich ook achter de uitspraken van zijn partijgenoot, minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon: "Molenbeek moet dringend worden opgekuist, met de grove borstel."
"Als ik vaststel dat de eerste plenaire zitting van de Senaat wordt vervangen door een receptie voor Charles Aznavour, dan zeg ik: schaf die Senaat af en investeer dat budget in de versterking van onze Staatsveiligheid”, aldus De Wever. Hij hoopt dan ook dat Parijs het kantelmoment wordt om voor meer veiligheid te gaan, onze defensie te versterken en meer informatie uit te wisselen. “Dat bij ons de Senaat een groter budget heeft dan de Staatsveiligheid, blijft aberrant”, merkt hij op. “We moeten beseffen dat er een ideologie is opgestaan die oorlog voert tegen ons. Of we dat nu willen of niet, we zullen ons daartegen moeten wapenen. Dat betekent ook dat we naar een andere veiligheidscultuur moeten evolueren, en de politiediensten en het leger opnieuw moeten waarderen.”
Draaischijf van terreur
De Wever is al evenmin verrast als minister Jambon dat het spoor van de daders ook nu weer naar Brussel en met name Molenbeek leidt. De N-VA-voorzitter, die ook burgemeester van Antwerpen is, wil niet het zoveelste conflict veroorzaken met de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS). “Maar Brussel is nog vele jaren verwijderd van goed beleid”, moet hij helaas vaststellen. “De politiediensten zijn er te versnipperd. Het is evident dat al die verschillende politiezones daar moeten fuseren. Voor het uitblijven van die hervorming dragen de Franstalige politici een zware verantwoordelijkheid. Daar zijn duidelijk foute beleidskeuzes gemaakt."
Brussel staat daardoor ook lang niet zo ver als Antwerpen in de strijd tegen terreur. "Brussel is het zwarte gat qua opvolging van moslimextremisten”, stelt De Wever onomwonden. “In Antwerpen hebben we zowel bij de politie als in de administratie gespecialiseerde teams die een goed zicht op de situatie hebben. We hebben inmiddels ook het eerste terrorismeproces tegen Syriëgangers van heel Europa achter de rug. En er vertrekken vrijwel geen radicalen meer vanuit Antwerpen: ze zitten in Syrië of in de gevangenis”, besluit de Antwerpse burgemeester.